Objavljeno: 13.11.2019 08:00

Interes strokovnjakov za veriženje blokov upada

Področje kriptovalut in veriženja blokov v širšem področju rabe je bilo nedvomno med najbolj vročimi tehnologijami v zadnjih letih. Spletna kadrovska agencija Indeed v svoji raziskavi poroča, da se je število delovnih mest za to področje med leti 2015 in 2019 povečalo za neverjetnih 1.457%. Toda isto poročilo kaže, da tehnologija veriženja blokov očitno prehaja v fazo streznitve, v kateri prihaja do zmanjšanja povpraševanja in interesa.

Najnovejši podatki o številu novih delovnih mest kažejo, da se je število delovnih mest za področje veriženja blokov v zadnjem letu povečalo »le« za 26%, medtem ko so v primerljivem obdobju med leti 2017 in 2018 zabeležili še rast v višini 214%. Še bolj kot povpraševanje, pa se je zmanjšal interes nad tehnologijo pri iskalcih zaposlitve. V zadnjem letu je število iskanj za tovrstna delovna mesta upadlo za kar 53%. Še lani so v pri tem kazalniku zabeležili rast v višini 14%.

Resnici na ljubo je treba povedati, da je tako kot v številnih področjih v IT tudi pri veriženju blokov moč zabeležiti precejšnjo razliko med ponudbo in povpraševanjem. Medtem, ko je v štiriletnem obdobju število delovnih mest zraslo za 1.457%, je v istem obdobju število iskalcev poraslo »le« za 469%.

Eno od možnih tolmačenj, da je pač največji val interesa za nami, ljudje pa so se prilagodili. Tisti, ki so merili na uspeh kriptovalut so dosegli, kar se je dalo, zdaj pa je interes uplahnil, na račun bolj mikavnih tehnologij in znanj. Delodajalci pa so že pridobili najbolj talentirane strokovnjake in kot kaže menijo, da jih na prostem trgu delovne sile težko dobijo. Zato je vedno več prevzemov zaposlenih pri konkurenci. A po drugi strani je zanimivo, da je število delovnih mest za to področje, izraženo v številu delovnih mest na milijon poizvedb, prvič preseglo število iskanje po zaposlitvi.

Ti podatki postavljajo v čudno luč ugotovitve drugih analitskih družb, ki kujejo veriženju blokov svetlejšo prihodnost, kot se utegne zgoditi. Juniper Research je denimo praktično sočasno objavil raziskavo, da bo tehnologija veriženja blokov v finančni industriji, zlasti na področju čezmejnih plačil v letu 2024 presegla vrednost 4,400 milijard dolarjev. Za primerjavo, v letu 2019 za to področje velja ocena 171 milijard dolarjev.

Juniper meni, da so nekatera pričakovanja v povezavi z veriženjem blokov prenapihnjena, a bodo kljub temu nekatere vertikalne rešitve držale interes nad tehnologijo na visokem nivoju. Izpostavljajo predvsem tri tipe uporabe: v finančnem sektorju (sledljivost plačilnim transakcijam), pri upravljanju sredstev (asset management) in pri nadzoru digitalnih identitet. Samo na področju plačilnega prometa naj bi finančne institucije v letu 2014 zaradi tehnologije prihranile okoli 7 milijard dolarjev.

Kljub temu najbrž nihče ne ve, ali so tovrstne napovedi točne. Po eni strani drži, da po vsaki strmi rast sledi padec, a to še ne pomeni konec interesa. Po drugi strani so projekcije vpliva tehnologije najbrž pretirane, saj praksa težko potrjuje, da se premikamo k zapisanemu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji