Objavljeno: 3.1.2018 01:00

Intelov procesor z vgrajeno AMD-jevo grafiko

To, kar se je še pred leti zdelo nemogoče, postaja resničnost. Intel in AMD sta bila zgodovinsko gledano vedno neposredna tekmeca, včasih celo sovražnika. Toda zdaj sta ugotovila, da je čas za sodelovanje, prvi rezultat pa bo novi procesor za prenosnike računalnike, ki bo imel v sebi vgrajeno prilagojeno različico grafičnega procesorja AMD Radeon RX Vega M.

Intel naj bo kot kaže novi procesor Core i7-8809G predstavil na letošnjem sejmu CES, vendar so na svoji indijski strani malce pohiteli in za kratek čas objavili podrobnosti o novem izdelku. Procesor bo imel štiri jedra in delovni tak 3,1 GHz, ki ga lahko v turbo režimu povišamo na 4,1 GHz. Tu so še tretjenivojski pomnilnik velikosti 8 MB in pdopora za pomnilnike DDR4-2400.

Intel je v mobilnem procesorju zadržal svoj grafični pospeševalnik HD Graphics 630, tako da bo procesor dejanski imel dva pospeševalnika in med njima preklapljal po potrebi. Vse to s ciljem, da bi povečali grafično zmogljivost prenosnikov, brez da bi pri tem bistveno povečali porabo energije. Novi procesor naj bi sicer označevali z oznako TDP (thermal design power) v višini 100 Wattov, kar bo poraba pri polni obremenitvi. Pri lažji grafičnih bremenih naj bi poraba padla na 45 Wattov.

Novi procesor je po vsej verjetnosti le prvi korak v sodelovanju z družbo AMD. Več novosti lahko pričakujemo že v naslednjih mesecih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji