Objavljeno: 2.10.2019 10:43

Intel z novimi procesorji do 18 jeder

V splet je pricurljala novica o Intelovih prihajajočih procesorjih, kjer je najbolj zanimiv procesor s kar osemnajstimi jedri in ceno pod tisoč dolarji.

Intel je novico tudi uradno potrdil - gre za družino procesorjev Cascade Lake-X. To bodo zmogljivi procesorji, namenjeni namiznim računalnikom najvišjega cenovnega in zmogljivostnega razreda. V samem vrhu bo model Core i9-10980XE, ta bo ponujal 18 jeder in 36 niti, osnovni tak bo 3 GHz, presenetljiva pa je nizka cena – 979 dolarjev (gre za priporočeno ceno pri nabavi več procesorjev, končna cena bo po vsej verjetnosti malenkost višja). Za primerjavo – cena lanskoletnega modela Core i9-9980XE je bila ob začetku prodaje okroglih tisoč dolarjev višja, 1.990 dolarjev.

Razlog za tak spust v ceni je seveda ofenziva AMDja. Prihodnji mesec bodo namreč splavili 16 jedrni procesor Ryzen 9 3950X s ceno 749 dolarjev. Sicer bo ponujal manj od prej omenjenega Intela, med drugim tudi podporo za »le« 128 GB pomnilnika (novi Intelovi procesorji družine Cascade Lake-X bodo vsi podpirali do 256 GB pomnilnika), a vseeno je AMD v zadnjem letu ogromno nadoknadil in omajal Intelovo vodilno pozicijo na trgu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji