Objavljeno: 19.3.1999

Intel's Developers Forum

Intel vsako leto organizira srečanje z razvijalci in poslovnimi partnerji, na katerem pogosto prikaže tehnološke poslastice, ki nas čakajo v prihodnosti.

Tudi letošnje srečanje v kalifornijskem Palm Springsu ni bilo izjema. Izbranim gostom so prikazali delujoč prototip procesorja Pentium III, ki je deloval s hitrostjo 1002 MHz, skoraj dvakrat hitreje kakor procesorji, ki prav zdaj prihajajo v prodajo. Zanimivo je, da je bil prototip izdelan v 0,25-mikronski tehnologiji, saj to pomeni, da dopušča še precej večje hitrosti ob selitvi na 0,18-mikronsko ali še manjšo tehnologijo izdelave.

Čeprav gre za prototip, Intel napoveduje procesorje s hitrostjo 1 GHz že za konec naslednjega leta. Na srečanju so tudi prvič prikazali novo tehnologijo z imenom Geyserville, ki bo dokončno odpravila razkorak med hitrostjo namiznih in prenosnih računalnikov. Geyserville omogoča procesorju v prenosniku delovanje s precej večjo hitrostjo, kadar računalnik priključimo na električno omrežje, pri delovanju z akumulatorji pa se samodejno vključi počasnejši in varčnejši način delovanja, pri katerem se zmanjšata frekvenca in napetost. S to tehnologijo naj bi že kmalu dosegli pri prenosnikih hitrosti do 600 MHz, s čimer naj bi dosegli hitrosti namiznih izdelkov. Intel je tudi napovedal, da bodo prav mobilni procesorji prvi, pri katerih bo Intel uporabil 0,18-mikronsko proizvodno tehnologijo. Začeli bodo s 433 MHz Pentiumom II, ki bo na voljo že sredi letošnjega leta. Pred koncem leta bodo predstavili tudi prenosniški Pentium III. Intel je tudi napovedal specifikacijo Suspend To RAM (STR), s katero bodo navadni PC-ji končno dobili zmožnost prehoda v mirovanje, ki ga že leta poznamo pri prenosnih računalnikih. Tehnologija STR, ki je del iniciative Instantly Available PC, bo omogočala bistveno hitrejšo povrnitev računalnika v operativno stanje, saj pri vklopu ne bo treba počakati na konec zagonskega procesa. Obenem bo tehnologija STR zmanjšala porabo energije. Intel bo tehnologijo STR vgradil v svoje nove osnovne plošče predvidoma že pred poletjem. Za pravilno delovanje bo STR potreboval z ACPI združljivi okolji Windows 98 ali Windows 2000. Govora je bilo tudi o novih velikostih osnovnih plošč. Že v kratkem lahko pričakujemo plošče velikosti FlexATX, ki bodo omogočale izdelavo najmanjših osebnih računalnikov doslej. Z opustitvijo nekaterih nepotrebnih vmesnikov in razširitvenih mest (ISA) so inženirji uspeli zmanjšati potreben prostor za okrog 25 % v primerjavi z doslej najmanjšimi ploščami MicroATX.

FlexATX ne bo povsem nadomestil plošče MicroATX, saj v primerjavi z njimi ponuja manj možnosti za razširitve.

http://www.intel.com kRubrikaPrisp: Novice_monitor

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji