Objavljeno: 16.2.2022 05:00 | Teme: Intel

Intel gre po nakupih proizvajalcev čipov

Intel bo kupil izraelskega proizvajalca polprevodniških čipov Tower Semiconductor, za kar bo odštel 5,4 milijarde dolarjev. Gre sicer za manjšega proizvajalca, a Intel s tem jasno kaže, da ne želi igrati obrobne vloge na trgu, ki ga trenutno obvladujeta TSMC in Samsung. Delnice Tower Semiconductorja so po najavi poskočile skoraj za polovico.

Tower Semiconductor je specializiran zlasti za proizvodnjo čipov za zajem slike, upravljanje porabe in brezžične komunikacije. Intel je že minuli mesec sporočil, da bo investiral sto milijard dolarjev v gradnjo dveh novih tovarn za proizvodnjo čipov v Ohiu, proti čemer je 5,4 milijarde dolarjev težak prevzem skorajda drobiž. A vzgibi so drugačni.

Medtem ko z gradnjo novih tovarn v ZDA želijo odpraviti odvisnost od azijskih proizvajalcev čipov, zlasti za lastne potrebe, si Intel z nakupi drugih proizvajalcev utira pot tudi na trg proizvodnje čipov za zunanje naročnike. Na tem področju sta Samsung in TSMC velikana, ki pa imata težave s prezasedenostjo proizvodnih kapacitet. Intel je v zadnjem času vstopil med podjetja, ki omogočajo najem proizvodnih kapacitet.

Tower Semiconductor ima proizvodne obrate v Izraelu, Kaliforniji, Teksasu in na Japonskem. Je še najbolj podoben Globalfoundriesu, ki ga je Intel tudi želel prevzeti, a se ni izšlo.

Intel

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji