Objavljeno: 24.5.2019 07:00

IBM obljublja 58-kubitni kvantni računalnik do leta 2024

IBM bo v prihodnjih 3-5 letih ponudil komercialni kvantni računalnik, je dejal direktor IBM Research v Tokiu in podpredsednik podjetja Norishige Morimoto. Pričakuje, da bo tedaj kvantni računalnik za nekatere primere uporabe že hitrejši od klasičnih računalnikov. Današnji kvantni računalniki namreč to niso, saj tudi za probleme, ki bi morali biti s kvantnimi računalniki hitreje rešljivi, porabijo več časa. To je seveda normalno, saj gre za prve korake v kvantni svet, kjer so pomembnejši delujoči koncepti.

Toda IBM verjame, da se bo to kmalu spremenilo. Kakor Moorov zakon empirično opisuje, da se vsakih 18 mesecev podvoji zmogljivost klasičnih računalnikov, IBM trdi, da v dvoletnem obdobju drži isto tudi za njegove kvantne računalnike. Že danes imajo System Q One, ki ima 20-kubitni procesor, uporabna delovna prostornina pa je 16 kubitov.

Morimoto pravi, da bodo v omenjenih 3-5 letih pripravili naslednjo generacijo kvantnih računalnikov, ki bodo imeli že 58 kubitov. Ob tem dodaja, da stari računalniki še vedno ne bodo za odmet, saj bodo kvantni računalniki praktično uporabni le v sodelovanju z njimi. Kvantni računalniki bodo na primer na začetku uporabni le za  zelo ozek spekter umetne inteligence, medtem ko bomo morali na splošno umetno inteligenco in druge izzive še počakati.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji