Objavljeno: 28.8.2019 22:00

Huaweievi novi telefoni Mate 30 ne bodo imeli Googlovih aplikacij in storitev, pravi Google

Reuters poroča, da Huawei v svojih najnovejših pametnih telefonih Mate 30, ki naj bi bili (po nekaterih govoricah) predstavljeni 18. septembra v Münchnu, ne bo smel uporabiti Googlovih aplikacij in Googlovih storitev. 

To pomeni, da bo Huawei zaradi ameriške uvrstitve na spisek podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne smejo sodelovati, ostal z možnostjo uporabe čistega odprtokodnega operacijskega sistema Android ali pa bo moral uporabnikom ponuditi telefone z lastnim operacijskim sistemom Harmony OS.

Google je Reutersu potrdil, da glede na ameriške zakone Huaweiu ne smejo prodati svojih izdelkov, med katerimi so seveda tudi Android (to ne vključuje odprtokodne različice), aplikacij, kot so Google Maps, Gmail in Chrome, pa tudi ne storitev, kot je Trgovina Play. Devetdeset dnevni zamik polne uveljavitve sankcij proti podjetju Huawei naj bi veljal le za obstoječe izdelke, zato obstoječi telefoni Huawei in Honor težav z Googlovimi aplikacijami in storitvami nimajo.

Reuters še poroča, da bi ameriška podjetja s Huaweiem lahko sodelovala, če bi jim ameriška vlada to dovolila, vendar slednja tega ni odobrila nobenemu izmed 130 prosilcev. Ni jasno, ali je bil tudi Google eden izmed teh 130.

V odgovoru na Reutersovo vprašanje je Huawei presenetljivo odgovoril, da bodo Mate 30 (Pro) vseeno predstavili, brez Googlove pomoči.

Če je to res, si pri Monitorju upamo trditi, da telefon pri »nekitajskih« uporabnikih nima nobene možnosti. Uporabniki na današnjih telefonih pričakujejo Googlove ali Applove storitve, Huawejevi pač ne bodo zadostovali (tako kot ne zadostujejo denimo Samsungovi ali nekoč Microsoftovi).

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji