Objavljeno: 20.8.2019 07:00

ZDA: polne sankcije proti družbi Huawei (ponovno) zamaknjene za 90 dni

19. avgusta bi v ZDA morala začeti veljati prepoved trgovanja z izdelki kitajske korporacije Huawei, vendar je ameriško ministrstvo za trgovino prehodno obdobje v zadnjem trenutku podaljšalo za nadaljnjih 90 dni, natanko do 17. novembra.

Kot vemo že nekaj časa, je ameriška administracija na čelu z Donaldom Trumpom "pritisnila" na ameriške tehnološke partnerje kitajskega podjetja, zato so ti trumoma preklicali ali zelo omejili sodelovanje s podjetjem, uradno zaradi pomislekov glede varnosti. Huawei naj bi bil tesno povezan s kitajsko vlado, zato je prva žrtev trgovinske vojne, ki poteka med Kitajsko in ZDA.

Kljub temu je bil kmalu po uvrstitvi na spisek podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne smejo poslovati brez odobritve ameriške vlade, Huaweiu kmalu predan odpustek, v obliki 90-dnevne odložitve uveljavitve odredbe. Ta rok je sedaj potekel, vlada pa se je odločila za novo, 90-dnevno, podaljšanje.

Zamik uveljavitve ukrepov proti družbi Huawei lahko razumemo na več načinov. Uradno naj bi s tem ameriškim podjetjem in kupcem dali več časa za prilagoditev na obdobje, ko bodo sankcije uveljavljene. Več kot očitno pa je, da je resnični razlog najbrž iskanje manevrskega prostora za dodatna pogajanja.

Da pa Kitajci ne bi mislili, da so ZDA le grozile in popustile, so ob podaljšanju na spisek prepovedanih podjetij zdaj dodali še dodatnih 46 družb, ki so tako ali drugače povezane s korporacijo Huawei. Predstavniki kitajskega podjetja še naprej obsojajo dejanja ZDA, vključno z novimi ukrepi proti dodatnim povezanim družbam, a hkrati zatrjujejo, da se za njih nič ne spremenja in so pripravljeni na vse možne razvoje dogodkov.

Politični poker se torej nadaljuje, Huawei pa bo na prihajajoči telefon Mate 30 smel namestiti Android. Načrt B je namreč predvideval namestitev lastnega operacijskega sistema Harmony OS, ki bi uporabnike prikrajšal (med drugim) za vse Googlove aplikacije in servise, vključno s samo trgovino Google Play. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji