Objavljeno: 17.10.2017

Huawei predstavil telefona Mate 10 in Mate 10 Pro

V Münchnu je bila včeraj svetovna premiera Huaweievih novih telefonov najvišjega razreda, s katerimi ta kitajski proizvajalec ponovno poskuša spodjesti prestol najboljših, ki ga že kar nekaj let držita Samsung in Apple.

Mate 10 Pro

Huawei se je tokrat odločil, da »pro« v imenu ne bo pomenilo le večjega telefona, ampak sta predstavljena modela drugačna. Oba poganja najnovejši procesor Kirin 970, ki je z posebno enoto »za umetno inteligenco« nadgrajeni lanski model Kirin 960. Procesor je varčnejši, enota NPU (Neural Processing Unit), kot so jo poimenovali, pa je zaenkrat uporabljena za hitro prepoznavanje vsebine v fotoaparatu (dve kameri, navadna in črno-bela, zaslonka f1.6)in za hitrejše prevajanje v prevajalniki aplikaciji, ki je razvita s pomočjo Microsoftove tehnologije. Oba sta tudi zelo tanka in premoreta baterijo zmogljivosti 4000 mAh, kar je veliko več kot neposredna konkurenca (Samsung Galaxy S8 3000, S8+ 3300, prihajajoči iPhone X 2716 mAh). Posledično Huawei telefonoma napoveduje dolgo baterijsko neodvisnost.

Slednja je bila v igri tudi pri izbiri zaslonov, po katerih se telefona ključno razlikujeta. Oba zaslona sta razpotegnjena od roba do roba, zelo podobno kot je to pri najnovejših Samsungih in LGjih, vendar ima model Mate 10 5,9-palčni zaslon tipa LCD (IPS), Mate 10 Pro pa 6-palčni AMOLED. Prvi ima klasično razmerje stranic (16:9) in »polno« ločljivost 1440 × 2560 pik, model Pro pa je »razpotegnjen«, kot denimo Samsung Galaxy S8, in je razmerja 1:2. Zanimivo je, da je ločljivost sicer boljšega in dražjega modela Pro nižja – 1080 × 2160 pik. Po besedah predstavnikov Huawei je temu tako zaradi varčevanja z energijo. Še to – zaslon LCD modela Mate 10 ima poleg klasičnih pik RGB tudi bele pike (W), ki menda tudi drastično pripomorejo k varčevanju. Branje (na beli podlagi) na močnem soncu s takim LCDjem naj bi porabilo 14% manj električne energije.  

Pri Huaweiu so zelo ponosni na svoje sodelovanje z Leico. Po naših (kratkih) izkušnjah se vgrajena fotoaparata v mraku obneseta še bolje kot tisti v starejših modelih

Model Pro je vodoodporen po standardu IP67 (enako kot iPhone, malce slabše kot Galaxy S8), medtem ko je »LCDjevski« Mate 10 le odporen na prah in vlago (standard IP53). Morda je temu tako tudi zaradi tega, ker ima Mate 10 še vedno strojno tipko na sprednji strani (z bralnikom prstih odtisov), pa tudi vtičnico za navadne slušalke, ki so jo pri modelu Pro opustili.

Zanimivo je, da se niso odločili za vgradnjo brezžičnega polnjenja (so se pa pohvalili, da se telefona zelo hitro polnita prek kabla), nekako pa smo pričakovali, da bo model z AMOLED zaslonom premogel tudi možnost stalno prižganega zaslona, vendar temu ni tako.

Vgrajena enota NPU pomaga prepoznavati različne foto motive.

Več o telefonu Mate 10 Pro, ki bo na prodaj tudi pri nas (predvidena cena bo 799 evrov) si boste lahko prebrali v Monitorju, ki izide v ponedeljek, zaenkrat lahko rečemo, da gre za zelo resnega konkurenta najboljšim. Poslovneži bodo morda še posebej navdušeni nad možnostjo »namiznega načina«, ki spominja na Samsungov DeX, vendar deluje brez priklopne postaje, le preko kabla.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji