Objavljeno: 21.10.2021 18:45 | Teme: huawei

Huawei predstavil novi telefon Nova 9

Huawei je na dogodku na Dunaju predstavil nov telefon Nova 9, slab mesec po tem, ko so ga napovedali za kitajski trg.

Po besedah predstavnikov s tem telefonom merijo na mlajše generacije, ki si želijo nekoliko ugodnejšo, a še vedno zmogljivo napravo. Uporablja Qualcommov procesor Snapdragon 778G, ki ga najdemo tudi v drugih telefonih srednjega razreda. Huawei ima kar nekaj težav z lastnimi procesorji Kirin (zaradi ameriških sankcij jih tajvanski TSMC ne sme izdelovati), omenjeni Snapdragon pa je izdelan v TSMCjevi 6 nm tehnologiji. V telefonu bo še 8 GB pomnilnika, na voljo bosta različici z 128 ali 256 GB prostora za datoteke. 6,57 palca velik zaslon OLED ponuja tudi osveževanje s 120 Hz. Telefon ne podpira omrežij 5G.

Kar nekaj besed je bilo namenjenih fotografskem sklopu, saj je to področje, kjer se dogaja še največ razvoja in je med telefoni največ razlik. Glavno tipalo oz. objektiv aparat ponudi 50 milijonov pik pri 23 mm goriščne razdalje, kot pri zmogljivejših Huaweijevih telefonih zadnjih let pa je v uporabi tipalo z razporeditvijo RYYB (namesto bolj klasične RGB). Po besedah proizvajalca s tem dobimo predvsem boljše karakteristike v temi, h kakovosti pa prispeva tudi velikost tipala - 1/1,56 palca. Vgrajen je še ultraširoki objektiv s tipalom ločljivosti 8 MP, na volj sta še globinska kamera (za boljši učinek zameglitve ozadja) ter makro objektiv za bližinske posnetke, ki ima ločljivost 2 MP. Zanimimvo, da so vgradili nadpovprečno zmogljivo prednjo kamero ločljivosti 32 MP, ki podpira tudi zajem videa 4K.

Ohišje je razmeroma tanko (7,8 mm), kot je zadnja leta običajno, ni izhoda za slušalke, bolj pa pogrešamo vodotesnost. Baterija ponuja 4300 mAh, s hitrim polnjenjem moči 66 W pa jo napolnimo v 38 minutah. Na voljo je tudi brezžično napajanje ter brezžično napajanje drugih naprav (denimo slušalk). Cena telefona bo 499 evrov, prednaročila so že na voljo, začetek prodaje pa bo v začetku novembra.

Tako kot pri vvseh Huaweijevih telefonih zadnjih let bomo tudi tu brez Googlovih storitev (in aplikacij - Gmail, Youtube, Google Zemljevidi, Google Photos, Chrome...). Pri Huaweiju sicer pravijo, da jim trgovina z aplikacijami lepo raste, razvijajo pa tudi lastne rešitve, denimo zemljevide, imenovane Petal Maps. Vseeno smo mnenja, da to za marsikoga ne bo dovolj.

Pri predstavitvi je publiko nagovoril tudi Borut Vovk, direktor strateških partnerstev pri podjetju Outfit 7, znanem po igrah serije Talking Tom. Huaweijev App Gallery je sicer tretja največja trgovina z aplikacijami (za Google Play in Applovim App Store), lani so izven Kitajske zabeležili 29% rast.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji