Objavljeno: 12.7.2018 06:00

HTC Exodus – telefon, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov

HTC so v zadnjih časih sooča z resno krizo pri prodaji, predvsem pa dobičkonosnosti svojih telefonskih izdelkov, zato so ubrali drzno novo smer razvoja, s katero želijo povečati interes za svoje izdelke. Najavili so, da bodo v letošnjem tretjem četrtletju ponudili zgodnji dostop do svojega prvega telefona, temelječega na tehnologiji veriženja blokov, z imenom Exodus.

V prvi vrsti bo Exodus vseboval digitalno denarnico za kriptovalute, kot so Bitcoin, Ethereum in druge. Telefon bo tudi omogočal varno hrambo ključev lokalno na napravi in zagotavljal večjo varnost podatkov z uporabo znanih metod veriženja blokov. Telefon bo del verige blokov, ki jo bodo tvorili drugi telefoni. HTC se ukvarja tudi z idejo, da bi telefon uporabljali za rudarjenje kriptovalut, vendar želijo najprej najti učinkovit način kako to početi. Seveda ob tem želijo zadržati uporabnost in energijsko učinkovitost telefona pri operacijah, ki so, kot vemo, računsko zelo potratne.

Druga pomembna novost, ki jo bo uvedel Exodus so mobilne decentralizirane aplikacije DApps, ki prav tako izkoriščajo zmožnosti in lastnosti verige blokov. Tu so sklenili že nekaj partnerstev, kot je sodelovanje z družbo Cyptokittis za distribucijo popularne igre, izvirne programe pa bodo ponudili tudi z družbami Animoco in Bitmark. V načrtu je tudi aplikacijska trgovina za programe DApps, kjer se bo, kakopak, programe plačevalo s kriptovalutami.

HTC sicer ni edini, ki pripravlja telefone, ki imajo tehnologijo veriženja blokov v svoji strukturi. Finney je telefon, ki ga razvijajo pri družbi Sirin Labs, stal pa bo kar nekje okoli 1.000 dolarjev. HTC o ceni Exodusa sicer ne bo spregovoril do uradne predstavitve, vendar so v intervjuju posredno potrdili, da bo ta »v primerljivem območju« kot Finney. Menda bo tudi sam telefon mogoče kupiti s kriptovaluto. Tehnične značilnosti telefona sicer niso še javno znane.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji