Objavljeno: 1.7.1999

Hrvaški VIP-NET uradno začel z delovanjem

Drugi hrvaški operater telefonije GSM je 1. julija 1999 uradno odprl svoje omrežje. VIP-NET je skupna naložba avstrijskega Mobilkoma, ameriškega Western Wireless International ter hrvaških podjetij Večernji list, Ingra, Croatia osiguranje in Hrvatska poštanska banka.

Omrežje VIP bo v začetku dostopno nekaj več kakor 55 odstotkom hrvaškega prebivalstva, saj bo njegov signal pokrival vsa večja mesta (Zagreb, Reka, Split in Osijek) in nekatere prometnice med njimi. Do konca leta naj bi signal pokrival že tri četrtine prebivalstva na Hrvaškem. Zanimivo je, da so večino ugodnosti prihranili za tiste, ki bodo naročniške pogodbe sklepali šele septembra 1999. Menijo, da bo njihovo omrežje do takrat dovolj zrelo in pripravljeno za prodornejši nastop na trg. Vnaprej plačane telefonije ne načrtujejo, saj le-ta po besedah predsednika uprave, dr. Borisa Nemšića, ni primerna za hrvaške razmere.

O gostovanju slovenskih naročnikov v omrežju VIP-NET (koda omrežja 219 10, oz. HR 10) smo vprašali Klausa Pilza, direktorja marketinga in prodaje. Pogodba z Mobitelom naj bi bila že sklenjena in izvajati naj bi jo začeli prav tako 1. julija 1999, vendar dan pred tem v Mobitelovem centru za pomoč naročnikom o tem niso imeli nobenih podatkov. Naročniki SI.Mobila bodo za klice iz omrežja VIP morali počakati predvidoma še en mesec. Za klice v Slovenijo bo veljala enotna tarifa (4,10 kune - okoli 111 tolarjev - na minuto, prišteti pa bo treba še običajnih 15 % stroškov posredovanja, ki jih zaračuna slovenski operater in slovenski DDV).

Cena poslanega sporočila SMS iz omrežja CRONET je nekajkrat nižja kakor iz omrežja VIP. CRONET namreč svojim naročnikom za možnost pošiljanja kratkih sporočil (SMS) zaračunava dodatno naročnino in zato je cena vsakega poslanega sporočila nižja - tako za matične kakor tudi za gostujoče naročnike. Ugodnost omrežja VIP je celodnevna nižja tarifa za notranje pogovore ob sobotah in nedeljah in ne le v večernih in nočnih urah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji