Objavljeno: 23.1.2024 07:00 | Teme: HP, tiskalnik, PC

HP načrtuje, da bo strojno opremo ponujal za naročnino

Enrique Lores, generalni direktor družbe HP, je v nedavnem intervjuju za televizijsko mrežo CNBC potrdil ambicijo in namero podjetja, da izkušnjo tiskanja, pa tudi uporabo druge strojne opreme, spremeni v naročniški model.

Razkritje je prišlo v javnost ravno med potekom skupinske tožbe proti podjetju v zvezi s posodobitvami sistemske programske opreme tiskalnikov. Te so bile uradno objavljene kot varnostni popravki, a je bilo pozneje ugotovljeno, da uvajajo blokado tiskalnikov pri uporabi kartuš tretjih oseb.

Lores kljub obtožbam še naprej brani tovrstna dejanja podjetja in pri tem poudarja nujnost zaščite intelektualne lastnine, ki je vgrajena v HP-jeva črnila in tiskalnike. Še bolj kot zagovarjanje poteze v navezavi s tiskalniki, ki je presenetila marsikaterega uporabnika, preseneča najava, da bi se model za mesečne naročnine za strojno opremo kmalu lahko preselil tudi na druge HPjeve izdelke, med drugim osebne računalnike PC. Podjetje za zdaj ne ponuja dodatna pojasnila za tovrstne izjave.

Dokazano je, da naročniški modeli povečujejo prihodke proizvajalcev, saj stranke ohranjajo zveste dlje časa. HP trdi, da tiskalniki zanje niso več donosni kot enkratni nakupi in da pri številnih modelih ustvarjajo izgubo. Dobiček ustvarijo šele kasneje iz naročnin na črnilo. Vprašanje pa je, ali bo tovrstno ravnanje pravzaprav odvrnilo stranke k tekmecem, ki za uporabo ne zahtevajo naročnin.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji