Objavljeno: 10.12.2019 13:00

Hekerji so v vdorih v BMW in Hyundai iskali poslovne skrivnosti

Dva izmed največjih proizvajalcev avtomobilov, družbi BMW in Hyundai sta bila v zadnjih mesecih tarči hekerskih napadov, kjer so napadalci vohljali po internih omrežjih in iskali dokumente s poslovnimi, predvsem tehnološkimi skrivnostmi. Kot kaže, vdiralci niso dosegli želenih ciljev. Še več, varnostniki so jih hitro izsledili in dalj časa spremljali.

Vsaj v primeru družbe BMW so varnostne službe (po lastnih ocenah) vdor zaznale zelo hitro, vendar so se odločili, da napada ne bodo takoj preprečili. Namesto tega so napadalce dlje časa opazovali in zbirali koristne podatke o njihovem izvoru in delovanju, preden so jih v začetku decembra »odrezali« iz omrežja. Trdijo, da vdiralci pri tem niso prišli do nobenih ključnih poslovnih podatkov.

Čeprav BMW javno ne daje nobenih izjav, razen tega, da imajo za varnost vzpostavljene »primerne strukture«, so viri blizu družbe navedli, da napadalci pripadajo dokaj znani hekerski organizaciji OceanLotus (znani tudi kot APT32 in Cobalt Kitty), ki so jo prvič izsledili leta 2014 in menda izhaja iz Vietnama.

Ironično, prav v Vietnamu so v zadnjem letu ustanovili novo avtomobilsko družbo VinFast, ki namerava ponujati avtomobile z italijanskim dizajnom in tehnologijo, ki jo prispeva ravno BMW. Nekateri špekulirajo, da so napadi povezani z vietnamskimi podjetji, ki se želijo na hitro nadoknaditi tehnološki in gospodarski zaostanek za vodilnimi proizvajalci, s ciljem, da bi ponovili prodor na svetovne trge, kot je na primer ob koncu prejšnjega stoletja uspelo Korejcem. Hyundai, ki je tudi bil deležen napada, v celoti molči.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji