Objavljeno: 20.12.2018 09:00

Hekerji prisluškovali diplomatom EU

Po podatkih The New York Timesa so hekerji več let prisluškovali prometu, ki je potekal po komunikacijskem omrežju za diplomate Evropske unije. V tem čas so pridobili več tisoč depeš, ki so zelo iskreno opisovale mnenja in prizadevanja diplomatov, denimo zaskrbljenost zaradi nepredvidljivosti Trumpove diplomacije ali težave v odnosih z Rusijo in Kitajsko.

Hekerji so imeli dostop vsaj tri leta. Depeše so z zavarovanega omrežja, kamor so uspeli vdreti, kopirali na internetne strani, ki so si jih hekerji postavili vnaprej. The New York Times je pridobil več kot 1100 depeš. Vdor je odkrilo podjetje Area 1.

Poleg EU so hekerji uspešno napadli tudi omrežje Združenih narodov, ter več tujih ministrstev za zunanje zadeve in finance. Skupno so napadli več kot 100 tarč, ki do pred nekaj dnevi, ko so jih na to opozorili iz Area 1 (podjetje so ustanovili trije nekdanji zaposleni v NSA).

Kot kaže, hekerji niso imeli dostopa do najbolj tajnih dokumentov (tres secret/top secret), ki so potovali po ločenem sistemu. Za razliko od afere Wikileaks 2010 in vdora v demokratsko stranko leta 2016 to pot napadalci zbranega niso nikjer objavljali, saj namen ni bil kogarkoli izpostaviti, temveč neopazno vohuniti.

In kje so pridobili dostop? Prvi indici kažejo, da je šlo za kitajske hekerje (kakopak), ki so kompromitirali sisteme na Cipru, od tam pa dobili dostop do celotne EU.

NYTimes

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji