Objavljeno: 24.7.2018 10:00

Googlova stava na prihodnost stane skoraj milijardo dolarjev na četrtletje

Googlovo matično podjetje Alphabet je končalo drugo finančno četrtletje in z rezultati ponovno navdušuje. Pod črto bi si lahko našteli kar za 8,3 milijarde dolarjev dobička, vendar je evropska protimonopolna kazen to vrednost znižala na »le« 3,2 milijarde. Finančni opazovalci so z rezultati vseeno zadovoljni, delnica je po objavi poročila zrasla.

Zanimiv je vpogled v del podjetja, ki ga vodijo pod kategorijo »Other bets« (drugi projekti). Tam najdemo Waymo, podjetje, ki že leta razvija tehnologijo za samovozeče avtomobile, »internetne balone« (projekt Loon), enoto za dostavne letalnike (projekt Wing), Access (bivši Google Fiber) in »zdravstveni« enoti Verily in Calico. Celotna kategorija je ustvarila za 145 milijonov dolarjev prometa, kar je 33% več kot lani, vendar je bilo pod črto kar 732 milijona dolarjev izgube. Tudi zaradi tega, ker so edini profitabilen del te kategorije, pametne termostate Nest, preselili ven, pod Google.

Vložki v morebiti nekoč profitabilne projekte Google (Alphabet) torej stanejo že skoraj milijardo dolarjev na tromesečje. Sliši se veliko, vendar si lahko po drugi strani le mislimo, kolikšne bodo vsote na drugi strani, če bo morda Waymu nekoč uspelo izpiliti tehnologijo samodejnih vozil in jo bodo licenčno odkupili vsi večji proizvajalci avtomobilov na svetu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji