Objavljeno: 6.12.2018 05:00

Googlov mehurček: tudi neprijavljeni vidimo različne zadetke

Sprijaznili smo se že, da Google približno ve, kaj iščemo, zato na iste iskalne poizvedbe dobivamo različne zadetke. Ko smo prijavljeni, Google pozna našo zgodovino iskanja (in še marsikaj drugega), zato nam prikaže, kar nas bo najverjetneje najbolj zanimalo. Večino časa je to precej koristno, čeprav ima takšno zapiranje v mehurčke tudi negativne vplive.

Eden izmed problemov moderne družbe je naraščajoča polarizacija, kar se vidi zlasti pri političnih temah. Raziskave kažejo, da so se ljudje v preteklosti v povprečju identificirali bližje sredini kakor danes. To pripisujejo tudi vplivu interneta, saj so bili včasih ljudje izpostavljeni vsebinsko različnim, a vsi bolj ali manj enakim informacijam in mnenjem. Internet nam omogoča, da se gibljemo v enakomislečih krogih, čemur služijo zlasti družbena omrežja. A iskalniki pri tem niso nedolžni, saj strežejo različne informacije.

Kaj pa če se iz Googla izpišemo in celo pobrišemo piškotke? V tem primeru bi pričakovali, da bodo ob istem času v isti državi (ali vsaj regiji) zadetki enaki. Googlov konkurent DuckDuckGo, ki ponuja iskalnik, za katerega izrecno pravi, da nam ne sledi, je to preveril v ZDA. Letošnjega 24. junija ob 9. uri zjutraj je v ZDA več ljudi sočasno vpisalo enake iskalne termine. Kadar so to počeli prijavljeni, so videli različne zadetke. Ko so to počeli odjavljeni in v zasebnostnem načinu, so razlike ostale! Čeprav so iskali isto – izbrali so zelo kontroverzne teme, in sicer omejitve orožja (gun control), imigracije (immigration) in cepiva (vaccinations) – so videli različne zadetke. Razlike niso bile le v vrstnem redu, temveč dejansko niso videli istih domen.

Preizkus je pokazal, da Google očitno sledi (vsaj površinsko) uporabnikom, tudi ko niso prijavljeni, in še vedno prilagaja iskalne rezultate. Tudi pri prikazu novic in videoposnetkov so razlike velike. Z drugimi besedami: Google ni en, vsak ima svojega!

Študija

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji