Objavljeno: 5.3.2019 01:00

Googlov Asistent bo kmalu … robot?

Googlov Asistent danes gostuje v pametnih zvočnikih in mobilnih telefonih, a ga v prihodnje lahko pričakujemo tudi v drugih tipih naprav, celo robotih. Po pisanju portala Patently Mobile, ki budno spremlja patentne vloge in odobritve, je Google nedavno dobil potrditev patenta za robota, ki bo vseboval Asistentovo tehnologijo razpoznave govora, umetne inteligence in drugih funkcij za pametni dom, a še mnogo drugih funkcij, ki bodo ustvarile mobilnega domačega pomočnika.

Vir: Patently Mobile

Google v patentu predvsem omenja mehanizme za zaznavo položaja in okolice s spomočjo radarja in drugih tipal. Na osnovi teh se bo robot znal samodejno gibati po prostorih, brez da bi motil ali povzročal škodo. Robot bo znal tudi izmeriti dimenzije opazovanega predmeta in se tudi na podlagi tega odločiti za nadaljnje akcije ali pa podatke shraniti za kasnejšo obdelavo.

Podeljeni patent je sicer dokaj splošen z opisi le nekaterih primerov rabe, vendar je iz dokumentacije razvidno, da Google robota umešča tako v poslovno, kot domače okolje. V poslovnem okolju bi lahko postal pomočnik, čistilec, prenašalec ali paznik v proizvodnih prostorih, v domačem okolju pa bil asistent pri domačih delih in pomočnik pri zdravstveni negi tistih, ki to rabijo.

Izza patenta seveda ni mogoče razbrati, kdaj bi se zamisel lahko pojavili v končnem izdelku. Spomnimo pa se, da je Google še nedavno imel v lasti podjetje Boston Dynamics, ki je doslej ustvarilo številne izjemno spretne in gibčne robote. Ti bi za zgoraj navedene tipe rabe najverjetneje bili predragi, zato je moč sklepati, da gre v primeru Asistenta za nekoliko bolj preproste, a še vedno koristne robote.

Vir: Patently Mobile

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji