Objavljeno: 28.2.2016 10:00

Google zna ugotoviti, kje ste posneli fotografijo

Nevronske mreže so kot nalašč za reševanje problemov in opravljanje nalog, ki gredo dobro od rok ljudem. Tak primer je tudi razpoznavanje fotografij. Računalniki znajo že precej dobro ugotoviti, kaj je na fotografiji, težji problem (tudi za ljudi) pa je vprašanje, kje je bila posneta. In zato se je Google lotil tudi tega, pri čemer je bil precej uspešen. Projekt so imenovali PlaNet.

Odvisno od tega, kaj želimo, nevronsko mrežo dresiramo z različnimi vhodnimi podatki. Zato se je Google odločil, da bodo eno zdresirali za ugotavljanje, od kod je neka slika. V ta namen so nevronski mreži poslali 91 milijonov fotografij, ki so imele znane koordinate nastanka, da se je ta naučila locirati slike. Seveda tu ne gre za informacijo na kvadratni meter, temveč so svet razdelili na 26.000 področij, katerih velikost je obratno sorazmerna s številom tam posnetih fotografij. Recimo, Islandija je tako enotno področje, velik del Afrike in Sibirije pa manjka, ker od tam fotografij ni.

Rezultat je osupljiv. Preizkus na novih 2,3 milijonih fotografij je pokazal, da je računalnik v 48 odstotkih pravilno določil kontinent, v 28,4 odstotkih pa državo. To se sliši malo, a povedati je treba, da gre za povsem običajne fotografij, recimo dveh konj ali vhoda v stanovanjski blok, ne pa fotografij z Eifflovim stolpom v ozadju. In ti odstotki so še vedno boljši kot pri ljudeh. (Preizkusite se lahko tudi sami.)

Baza podatkov, ki so jo uporabili za trening, vsebuje 377 MB. Le zamisliti si lahko poizkušamo, kaj se bo zgodilo, ko se bo napihnila za nekaj velikostnih razredov. Tedaj bodo računalniki ob pogledu na katerokoli fotografijo precej natančno ugotovili, kje ste jo posneli. Četudi je to v notranjosti stavbe, kar sorazmerno uspešno počne že sedanji model.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji