Objavljeno: 17.10.2018 15:00

Google v Evropi uvaja licenčnino za svoje mobilne aplikacije

Google se je resda pritožil na odločitev Evropske komisije, ki mu je izrekla 4,34 milijarde evrov globe zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu mobilnih operacijskih sistemov in iskalnikov na tej platformi, a je moral sprejeti tudi popravljalne ukrepe. Presenetil je z nenavadno odločno retoriko, saj je napovedal zaračunavanje licenčnine za namestitev svojih mobilnih aplikacij na telefone, ki bodo naprodaj v Evropi.

Komisija je od Googla zahtevala, da preneha pogojevati prednamestitev aplikacij na telefone v paketu in kompletu ter da dovoli njihovo namestitev tudi na druge različice Androida ("forke"). Google bo to po novem dopustil, a to ne bo zastonj, saj bodo po lastnih navedbah zaradi odločitve Komisije izgubili določen vir zaslužka.

V praksi bo odslej Google prodajalcem zaračunaval licenčnino, če bodo na svoje telefone želeli namestiti Googlove aplikacije. Google Maps, Docs, YouTube in podobno bodo za končne uporabnike še vedno zastonj, a bodo morali proizvajalci plačati, če jih bodo želeli prednamestiti na pametne telefone. Google bo uvedel tudi možnost ločenega licenciranja Chroma in iskalnika.

Android ostaja brezplačen in odprtokoden. Spremembe bodo veljale od 29. oktobra.

Google

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji