Objavljeno: 6.4.2019 05:00

Google svoj svet modrecev ukinil teden dni po ustanovitvi

Zgolj eden dni po najavi ustanovitve svetovalnega odbora za etična vprašanja o umetni inteligenci, avtomatizaciji in sorodnih tehnologijah (ATEAC) je Google sporočil, da ga bodo razpustili. K temu jih je prisilil izrazito negativen odziv javnosti na izbor Kay Coles James kot članice odbora. Problematična je tudi vključitev Dyan Gibbens.

Kay Coles James je znana po svojih izključujočih stališčih, predvsem do priseljencev in istospolno usmerjenih (oziroma celotne skupine LGBTQ). Kay Coles James je nasprotnica teorije o podnebnih spremembah. Zaradi tega je več kot 2300 Googlovih zaposlenih in drugih podpisalo peticijo proti njenemu imenovanju, saj da ne more predstavljati Googlovih vrednot in stališč.

Dyan Gibbens pa je izvršna direktorica podjetja Trumbull Unmanned, ki razvija brezpilotne letalnike tudi za ameriško vojsko. Day Gibbensova je pred tem delala v ameriški vojski na razvoju teh letalnikov. Alessandro Acquisti z Univerze Carneige Mellon je odstopil iz odbora, ko je izvedel, kdo so še ostali člani.

Zaradi tega Google pravzaprav ni imel druge možnosti, kot da razpusti ATEAC. Zapisali so, da v trenutnih okoliščinah ne more delovati na način, kot so si želeli, zato ga ukinjajo. Za zdaj bodo morali občutljive odločitve pri razvoju sprejemati inženirji, morda pa se kdaj v prihodnosti vrne kak prenovljen odbor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji