Objavljeno: 4.9.2018 16:00

Google praznuje 20 let

4. septembra pred dvajsetimi leti sta Larry Page in Sergey Brin dotedanji razvojni projekt spletnega iskalnika v okviru univerze Stanford spremenila v podjetniško zamisel in odprla majhno internetno družbo, ki sta jo poimenovala Google.

Dve desetletji kasneje je Google postalo eno najmočnejših podjetij na svetu, na marsikaterem področju gibalo razvoja v računalniški industriji. Podjetje je leta 2006 kupilo YouTube, vodilnega ponudnika video vsebin, kupilo/razvilo operacijski sistem Android, vodilni OS na področju mobilnih naprav, postavilo koncept računalniških storitev v oblaku, sprožilo revolucijo samovozečih avtomobilov in še bi lahko naštevali. Vse to ob imperiju spletnega iskanja in predvsem povezanega spletnega oglaševanja, kjer jim ni para.

Google danes zaposluje okoli 85.000 strokovnjakov po celem svetu, ta hip pa je njegova tržna vrednost okoli 850 milijard dolarjev. Toda pred podjetjem so danes drugačni izzivi. V javnosti ima vse manj podobo mladega agilnega podjetja in vse bolj kaže svojo tržno premoč in vseobsegajočo prisotnost, zlati pri zbiranju in obdelavi podatkov o uporabi storitev.

Zato so si nakopali že kopico preiskav in kazni, saj podjetju pogosto očitajo monopolno obnašanje. Vse bolj očitna so tudi razhajanja z ameriško administracijo, zlasti vrhom vlade, kjer je bil Google v preteklosti vselej dobro zapisan, zdaj pa mu očitajo manipulacije informacij. Čeprav je veliko obtožb na šibkih temeljih ostaja dejstvo, da mora Google v prihodnosti najti kompromis med poslovnim interesom, tehničnimi zmožnostmi in javno podobo, ki mu bo omogočala nemoten nadaljnji razvoj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji