Objavljeno: 25.8.2019 01:00

Google Photos zna iskati po besedilih v fotografijah

Google Photos je ena najbolj uspešnih spletnih storitev, ki je nastala iz propadlega družabnega omrežja Google+. Storitev, ki so jo osamosvojili leta 2015, je letos poleti v komaj štirih letih dosegla mejnik - milijardo uporabnikov po celem svetu. Za primerjavo - nič manj priljubljeni spletni poštni sistem Gmail je za milijardo uporabnikov potreboval 12 let.

Google Photos še naprej hitro raste in presega vse rekorde. Google navaja, da uporabniki dnevno v spletno shrambo naložijo 1,2 milijarde novih fotografij. Skupno je fotografska zbirka že pred časom zasedla čez 14 petabytov pomnilniškega prostora.

Toda inovacije, ki jih Google še naprej prinaša na platformo Google Photos dajejo slutiti, da utegne število uporabnikov in fotografij še narasti. Nedavno so tako dokaj na tiho najavili zanimivo novost: storitev Photos bo kmalu omogočala iskanje fotografije po besedilu, ki se nahaja na njej. Google pri tem uporablja tehnologijo OCR in umetno inteligenco za identifikacijo pravih fotografij in delov besedil v njih. Indeksiranje besedila bo delalo v ozadju.

Ta novost odpira nove možnosti rabe fotografiranja dokumentov in drugih besedil ter kasnejšo identifikacijo besedil s pomočjo ključnih besed, ne da bi morali dokumente že v naprej pretvoriti v računalniško berljivo obliko. Google je sicer podobno novost napovedal že na konferenci I/O leta 2017, vendar so tehnologijo zdaj še izboljšali in razširili namembnost. Novost bo posameznim skupinam uporabnikom in regijam dosegljiva postopoma v roku enega meseca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji