Objavljeno: 2.9.2021 09:00 | Teme: google

Google ne bi plačal 500 milijonov kazni

Pri Googlu so sporočili, da se bo pritožili na 500 milijonov evrov visoko kazen, ki jim jo je julija naložil francoski varuh konkurence zaradi spora z mediji glede uporabe njihove vsebine v skladu s pravili EU o avtorskih pravicah.

"Ne strinjamo se z nekaterimi pravnimi elementi in menimo, da je znesek globe nesorazmeren v primerjavi s prizadevanji, ki smo jih vložili v sklenitev dogovora in spoštovanju novega zakona," je dejal vodja Google France Sebastien Missoffe.

Missoffe je v današnji izjavi vztrajal, da Google ostaja zavezan podpisu sporazumov v Franciji.

Francoski varuh konkurence je namreč Googlu sredi julija naložil 500 milijonov evrov kazni, ker se z mediji ni pogajal "v dobri veri" o uporabi njihove vsebine v skladu s pravili EU o avtorskih pravicah. Gre za največjo globo doslej, ki jo je tamkajšnji varuh konkurence naložil kakemu podjetju zaradi neizpolnitve enega od svojih sklepov.

Spor se osredotoča na trditve, da je Google te vsebine v svojih rezultatih iskanja uporabil brez ustreznega nadomestila medijem, kljub velikemu premiku svetovnih prihodkov od oglaševanja k temu spletnemu velikanu v zadnjih dveh desetletjih.

Francija je oktobra 2019 postala prva članica EU, ki je ratificirala evropsko direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Ta naj bi založnikom medijskih publikacij zagotovila, da prejmejo plačilo, ko se njihovo delo prikazuje na spletnih straneh, v iskalnikih in na družbenih omrežjih.

Potem ko se je Google več mesecev izogibal spoštovanju nove evropske zakonodaje, mu je francoska agencija aprila lani naložila, da mora nemudoma začeti pogajanja z mediji o višini nadomestila.

Toda septembra lani so založniki novic, vključno z agencijo AFP, vložili pritožbo pri regulatorjih, da se Google izogiba premikom naprej glede plačevanja za prikaz vsebine v spletnih iskanjih.

STA

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji