Objavljeno: 15.11.2019 12:00

Google lahko vklaplja in izklaplja nastavitve v vašem Chromu

Google se je v torek odločil vklopiti enega svojih »eksperimentov« na množici brskalnikov Chrome za Windows. Rezultat je bil množica nedelujočih brskalnikov v nekaterih največjih korporacijah.

Večja podjetja svojim zaposlenim Windows dostop velikokrat omogočajo prek terminalskih strežnikov (Citrix), ker je te enostavneje in ceneje upravljati, kot da bi vsak uporabnik imel svojo lastno namestitev Windows. Primer takih postavitev so denimo nekateri klicni centri.

Ko so taki uporabniki iz Chroma preklopili v drug program in se nato vrnili nazaj, so ugotovili, da je vsebina aktivnega zavihka v njem izginila. Za to se je že uveljavilo ime "White Screen of Death" (WSOD). Včasih (pa ne vedno) je sicer pomagala osvežitev zavihka (tipka F5), vendar so v tem primeru nekateri uporabniki izgubili v spletne obrazce vnesene podatke. V tako strogo omejenih okoljih, kot so terminalski strežniki, uporabniki tudi niso mogli (smeli) preklopiti na drug brskalnik, ravno tako jim ga niso na hitro mogli namestiti administratorji.

Google je že pred časom v testne različice Chroma uvedel preverjanje ali je trenutni zavihek morda prekrit z drugim oknom, zaradi česar ga je mogoče (in smiselno) začasno »ugasniti«. Na ta način bi Chrome varčeval z resursi (procesor, pomnilnik), zavihki pa bi »delovali« le takrat, ko bi bili dejansko vidni. Pri Googlu pojasnjujejo, da med 5-mesečnim preizkušanjem v testnih različicah niso prijeli niti ene pritožbe uporabnikov, zato so se odločili zadevo preizkusiti na »stabilni« različici Chroma, ki jo uporablja velika večina uporabnikov.

V resnici je največ hrupa in zgražanja povzročila rešitev – Googlovi inženirji so na daljavo izklopili ta eksperiment. Niste vedeli, da ima Google tak dostop do vašega brskalnika, da lahko v njem po potrebi vklaplja in izklaplja posamezne »eksperimente«? Mi tudi ne. Tudi administratorji, ki jim je tokratni eksperiment vzel nekaj ur življenja, tega niso vedeli…

Omenjeni nastavitvi lahko spremenite tudi sami, če v Chrome vpišete:

chrome://flags/#web-contents-occlusion

chrome://flags/#calculate-native-win-occlusion

  

ZDNet

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji