Objavljeno: 22.8.2019 08:00

Google, Intel in Microsoft ustanavljajo nov konzorcij za varnost podatkov

Varnost in zaupnost sta v današnjih dneh najbrž največje prioritete ponudnikov in uporabnikov računalniške tehnologija. Toda če danes imamo že dokaj dobre standarde za varovanje hranjenih podatkov in njihov transport, je razmeroma malo standardiziranega na področju varovanja podatkov med tem, ko so v uporabi oziroma obdelavi.

Prav zaradi tega so Google, Intel, Microsoft in sedem drugih podjetij ustanovili nov konzorcij z imenom Confidential Computing Consortium (CCC), ki bo skrbel za pripravo odprtokodne tehnologije za zaščito zasebnosti in varnost pri obdelavi podatkov. Skladno z odprtokodno naravnanostjo združenja bo delo in rezultate upravljala fondacija Linux Foundation.

Med prvimi prispevki konzorciju CCC so Microsoftovo ogrodje za izvajanje kode znotraj okolja Trusted Execution Environment, ki skrbi za zaščito kodo v izvajanju na strojnem nivoju, ter orodje družbe Red Hat, ki skrbi za abstrakcijo in varovanje podatkov pri tako imenovanih »serverless« aplikacijah.

Strokovnjaki s področja varnosti iniciativo pozdravljajo, vendar hkrati opozarjajo, da bo zelo verjetno minilo še precej časa, preden bo delo konzorcija obrodilo sadove. Končni cilj je kombinacija programske kode in standardov, ki omogočajo varovanje podatkov na vsaki točki njihove uporabe in ravnanja z njimi.

To je prvič, da so se predstavniki industrije strnili okoli tako obsežnega projekta, ki bi lahko imel potencialno posledice na vse vidike uporabe programskih rešitev v prihodnosti. Zanimivo bo tudi spremljati, kako se bodo na cilje in delo konzorcija odzvale države, ki si danes marsikje pridržujejo pravico in privilegij nad vpogledom v podatke, ki so sicer zaščiteni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji