Objavljeno: 8.5.2019 10:00

Google I/O 2019: novosti v znamenju varnosti in umetne inteligence

Google je na razvojni konferenci I/O kot vsako leto predstavil kopico novosti, ki se tičejo skoraj celotne plate izdelkov in storitev družbe. Zanimivo je, da večina novosti izhaja iz napredka na področju umetne inteligence, strojnega učenja in koncepta digitalnih pomočnikov kot glavnega orodja prihodnosti, prek katerega bomo komunicirali z digitalnimi storitvami.

Veliko zanimivih novosti se nam obeta že pri osnovni storitvi družbe – spletnemu iskalniku Google Search. Google je predstavil možnost, da iskalnik kot rezultate prikaže tudi podatke v animirani, celo 3D obliki. Če pri tem uporabljamo združljiv mobilni telefon, lahko 3D model spremljamo v obliki nadgrajene resničnosti (AR).

S pomočjo nove generacije orodja Google Lens pa mobilni telefoni postajajo tudi močno orodje za samodejno poizvedovanje po koristnih informacijah v zvezi s stvarmi, ki jih vidimo pred sabo. Demonstracija na konferenci je pokazala uporabnika s telefonom, ki je v restavraciji programu Lens pokazal meni, ta pa je na zaslonu jedi opremil z ocenami priljubljenosti posameznih jedi s strani drugih gostov restavracije. Poleg tega je program znal samodejno najti slike jedi iz podatkov, ki jih je pridobil iskalnik.

Če pa programu Lens na koncu pokažemo še račun za obrok v restavraciji, zna ta kar na zaslonu izračunati napitnino (ključno za obiskovalce restavracij v ZDA) in samodejno razdeliti stroške na več udeležencev, če se ti tako odločijo. Seveda se da te koncepte razširiti tudi na druge scenarije rabe programa Lens v vsakdanjem življenju.

Lanska glavna zvezda konference I/O, pogovorna pomočnica oziroma storitev Duplex, ki omogoča naročanje in rezervacije prek telefonskega pogovora, je letos doživela pomembno nadgradnjo. Sposobnosti Duplexa se namreč selijo tudi na spletne storitve, kar imenujejo »Duplex on the web«. V demonstraciji je tako pomočnica znala izgovorjeni zahtevek za rezervacijo najemnega vozila spremeniti v proceduro, kjer je samodejno izpolnila podatke v spletnem obrazcu ponudnika vozil, uporabniku pa je na koncu moral le preleteti in potrditi vnesene podatke.

Za uporabnike mobilnih telefonov je zelo pomemben napredek, ki ga je Google dosegel pri prenašanju vzorcev znanja natreniranih s pomočjo strojnega učenja na končne naprave. Tam, kjer so vzorci doslej zasedali tudi do 100 GB pomnilniškega prostora, je Google zdaj informacije uspel kondenzirati na vsega 0,5 GB. S tem pa se razpoznava s pomočjo umetne inteligence lahko preseli iz oblaka v končne naprave. Prvi testi kažejo, da je s tem odzivnost tovrstnih pomočnikov (in razpoznave govora) tudi do desetkrat hitrejša, kar odpira nove možnosti rabe.

Google Assistant je sobil tudi poseben način delovanja za pomoč pri vožnji v vozilu. S pomočjo fraze »Hey Google, let's drive« telefonu spremenimo vmesnik in omogočimo prikaz podatkov ter uporabo telefona, ki je bolj prijazen za avto. Ko smo že pri temu, Google je skoraj sočasno najavil povsem prenovljeno različico platforme Android Auto, ki je dobila posodobljen, prijaznejši uporabniški vmesnik in novosti, ki prav tako prispevajo k manj moteči vožnji. Tudi tu interakcija z Google Assistantom zamenjuje potrebo po klikanju na zaslonu telefona (na primer za sprejem klica ali sporočila).

Zaščita zasebnosti je danes zelo pomemben del javne podobe podjetij, kot je Google, zato so pripravili cel kup novosti, ki se bodo odrazile v celi paleti izdelkov, od iskalnika, video servisa Youtube do zemljevida Google Maps. Prva novost je novo orodje za nastavljanje zasebnosti in varnosti, ki bo v vseh izdelkih in storitvah precej bolj v ospredje menujev, kot doslej, hkrati bo združeval različne nastavitve, ki so bile doslej razpršene na različnih koncih. Vsa orodja bodo dobila možnost tako imenovane anonimnega (incognito mode) režima delovanja (denimo uporaba programa Google Maps), kjer si Googlovi strežniki ne bodo beležili podatkov o uporabnikih. Alternativno bodo uporabniki lahko tudi določili, po kolikem času (uri, dnevu, tednu, mesecu,…) naj Googlovi strežniki zbrišejo podatke zasebne narave (na primer lokacijo), ki jih sicer potrebujemo ali želimo posredovati pri rabi

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji