Objavljeno: 10.6.2018 05:00

Google bo v oblaku ponujal večjo zasebnost

Ko se podjetja odločajo za najem virtualnih strojev v oblaku, so ti tipično gostovani v več-najemniškem (multi-tenant) okolju, kjer souporabljajo strojno opremo in nastavitve sistema z drugimi uporabniki. Čeprav virtualizacija in drugi ukrepi pri upravljanju storitev v oblaku omogočajo visoko stopnjo varnosti in zaščite, to včasih ni dovolj.

Vse več podjetij želi imeti nadzor nad celotno kopico strojne in programske opreme, ki je v oblaku, da lahko nadzira vse elemente, ki lahko vplivajo na varnost. To je običajno povezano s potrebami za zagotovitev varnostne in celo zakonske ustreznosti pri gostovanju določenih tipov rešitev.

Google je prisluhnil tem potrebam in nedavno predstavil beta različico nove storitve v sistema Google Compute Engine, kjer lahko uporabniki konfigurirajo eno-najemniške enote (single-tenant nodes). V tem primeru ima najemnik nadzor nad celotno strojno opremo, ki je v podatkovnem centru namenjena samo njemu.

Google ponuja celo določeno stopnjo prilagodljivosti, saj lahko najemnik izbira več različnih konfiguracij, kar se tiče tipa in zmogljivosti procesorjev ter velikosti pomnilnika. Najemnik lahko sam upravlja konfiguracije ali pa prepusti, da optimizacijo opravlja Google, čeprav še vedno sistem ostane v eno-najemniškem režimu delovanja. Google je pri tem zadržal že znan sistem obračunavanja porabe sredstev na sekundo uporabe sistema, pri čemer je minimalna obračunska enota minuta. Zanimivo, da Google tudi v tem primeru nudi tudi brezplačni nivo, ki je namenjen preverjanju uporabe nove storitve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji