Objavljeno: 28.4.2020 09:00

Francoski regulator je odobril uporabo aplikacije za sledenje stikom z okuženimi

Francoski regulator oz. informacijski pooblaščenec CNIL je izdal pozitivno mnenje k uporabi aplikacije oz. projekta StopCovid, ki ga pripravlja francoska vlada.

Francoska vlada se pripravlja na postopno lajšanje ukrepov v zvezi s pandemijo COVID-19, ki naj bi se začelo 11. maja, v tej smeri pa bo na voljo tudi aplikacija, ki bo s pomočjo povezav bluetooth beležila, s kom so bili državljani v stiku in ali je bil med njimi morda tudi kdo okužen. Gre za podoben sistem, kot ga je že pred časom uvedel Singapur, nedavno pa tudi Avstralija.

Uporaba aplikacije bo prostovoljna, anonimna in začasna, vsi podatki pa se bodo hranili na strežnikih, ki bodo locirani v Franciji. Evropska komisija je sicer priporočila, naj bi podobni sistemi/aplikacije podatke hranili lokalno, na telefonih uporabnikov, in naj bi jih šifrirali.

CNIL je v odobritvi eksplicitno zapisal, da ne bo zaradi neuporabe aplikacije smel biti nihče kaznovan, denimo tako, da bi mu sistem prepovedal uporabo javnega transporta.

Nedavna raziskava javnega mnenja je pokazala, da le dva od petih državljanov Francije zaupa v reševanje težave s koronavirosom, kot se ga loteva njihova vlada.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji