Objavljeno: 2.6.2023 08:00 | Teme: umetna inteligenca, foto

Fotoaparat brez leč

Paragraphica je kamera, ki namesto objektiva za izdelavo fotografije uporablja lokacijske podatke in različna orodja umetne inteligence za generiranje slik.

Nizozemski oblikovalec Bjørn Karmann je izdelal fotoaparat, ki namesto sistema leč uporablja tehnologijo za zaznavanje lokacije objekta. Po pritisku sprožilca naprava pridobi lokacijske podatke in s pomočjo umetne inteligence ponazori določen kraj ali trenutek. Pri opisu lokacije, ki jo posreduje generativnim orodjem, vključi podatke o naslovu, vremenu, času in okolici. Rezultat je umetno ustvarjena fotografija, ki se trudi biti podobna resničnosti. Nizozemec se je pri snovanju izdelka zgledoval po zvezdastem krtu, ki namesto z očmi gleda z antenami na gobčku. Iz dotičnega živalskega sveta je dobil tudi navdih za oblikovanje anten na leči Paragraphice.

Karmann je po velikem zanimanju javnosti pojasnil, da gre zgolj za osebni umetniški projekt in da nima namena izdelka množično izdelovati. Kdor želi napravo preizkusiti, lahko obišče njegovo spletno stran ter fotografira z virtualno različico Paragraphice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji