Objavljeno: 31.8.2018 12:00

Firefox bo po privzetem blokiral sledilnike

Pri Mozilli so povedali, da bodo prihodnje različice brskalnika Firefox po privzetem blokirale spletne sledilnike.

Pri tem poudarjajo tri glavne cilje. Prvi bo izboljšanje hitrosti nalaganja spletnih strani. Po podatkih podjetja Ghostery naj bi za dobro polovico časa, ki ga potrebuje brskalnik za prikaz spletne strani, bili krivi ravno sledilniki tretjih strani. Tako bodo v Firefox 63 po privzetem blokiral sledilnike, za katere bodo ugotovili, da občutno upočasnjujejo nalaganje strani.

Naslednji cilj je blokada sledenje uporabniku čez več spletnih strani (t.i. »cross-site tracking«). V praksi gre za to, da nam lahko spletne strani sledijo tudi po tem, ko smo stran že zapustili. Kot pravijo pri Mozilli je to tako, kot da bi nam trgovci sledili iz trgovine v trgovino in si zapisovali, kaj si ogledujemo in kaj kupujemo. Zaščita proti takim sledilnikom naj bi prišla v Firefox 65.

Zadnji cilja pa je ustavitev zavajajočih praks nekaterih spletnih strani. Tu omenjajo predvsem uporabo skript, ki na računalnikih obiskovalcev na skrivaj rudarijo kripto-valute. Tudi to bodo v prihodnjih različicah brskalnikov po privzetem blokirali.

Več o tem na uradnem blogu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji