Objavljeno: 28.6.2018 05:00

Facebookovega interneta z brezpilotnih letal ne bo

Projekt Aquila, ki ga je Facebook začel leta 2014 in še predlani zelo optimistično predstavljal, je končan. Šlo je za del iniciative Internet.org, ki poizkuša zagotoviti dostop do interneta tudi ljudem v odročnih krajih v revnejših deželah. Aquila je hotel to izvesti z brezpilotnimi letali.

Prvi poizkusni polet je Facebook izvedel junija 2016. Potekal je skoraj brez težav, le na koncu je turbulenca povzročila, da je letalo pristalo malo pred stezo in poškodovalo desno krilo. Drugi poizkusni polet so izvedli maja lani, ta je slabi dve uri ostal v zraku in uspešno pristal. Uporabljali so sicer brezpilotna letala z razponom kril kot Boeing 737 in ki so na Zemljo projecirala signal za internetni dostop.

Facebook je dejal, da je projekt vseboval veliko poizkušanja in učenja na napakah. Razviti so morali številne komponente, od posebnega načina pristajanja letal (ki niso imela klasičnega podvozja) do boljše komunikacije z milimetrskimi valovi. Sčasoma so se istih podvigov lotili tudi drugi igralci v aeronavtiki, zato se je Facebook odločil, da ne bo več razvijal lastnega letala. Projekt Aquila je tako končan. Tudi Facebook je spoznal, da se je včasih bolje posvetiti lastnemu delu, letala pa pustiti industriji z večdesetletnimi izkušnjami.

Facebook

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji