Objavljeno: 7.8.2018 10:00

Facebook želi dostop do bančnih podatkov svojih uporabnikov

Po katastrofalnem začetku leta zaradi afere o razkrivanju osebnih podatkov in slabega finančnega poslovanja pri Facebooku mrzlično iščejo nove vire prihodkov in načine, kako motivirati, celo zadržati uporabnike v svojih storitvah.

Najnovejšo idejo, sodelovanje z bankami za bančne storitve, so naslovili na vodilne ameriške banke JPMorgan Chase, Wells Fargo, US Bank in Citigroup. Po zamisli Facebooka naj bi banke omogočile uporabnikom pregled bančnih in kreditnih transakcij, stanje na računu in druge storitve v okviru Facebookovega omrežja Messenger. V zameno naj bi Facebook bankam omogočal dostop do uporabnikov omrežja.

Facebook obenem zagotavlja, da podatkov ne bo izkoriščal za ciljano oglaševanje in delil z drugimi, kar je bilo jedro afere v zvezi z družbo Cambridge Analytica. Toda njihova kredibilnost in javna podoba sta v teh časih na trhlih temeljih, zato je težko pričakovati, da bo zamisel dobila hitro in široko podporo. Vsaj ena banka, JPMorgan Chase, je predlog že zavrnila.

Povedati pa je treba, da Facebook že danes sodeluje s finančnimi institucijami. Uporabniki lahko uporabniško podporo Amercian Expressa prikličejo kar prek programa Messenger, prav tako lahko drugim uporabnikom pošiljajo denar prek sistema PayPal. Toda to niso komunikacije z zasebnimi podatki tako občutljive narave, kot jih je razbrati v novem predlogu. Facebook sicer tudi ni edini, ki se dogovarja o integraciji z bančnimi storitvami, saj pogovore z bankami vodita tudi Google in Amazon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji