Objavljeno: 12.9.2019 05:00

Facebook (lahko) ve tudi za vaše spolne navade

Ko aplikacijam na telefonu nič hudega sluteči podeljujemo najrazličnejše privilegije za dostop do podatkov, malokrat pomislimo, kje potem ti končajo. Eden večjih ponorov podatkov je Facebook, s katerim se pogovarjajo številne aplikacije, ki na prvi pogled nimajo nobene povezave z velikanom. In tako Facebook ve marsikaj o nas.

Raziskava, ki so jo opravili pri Privacy International, je pokazala obseg informacij, ki jih zbirajo in delijo take aplikacije. Na primer aplikacije za vodenje menstrualnega koledarja vedo (oz. jim uporabnice povedo) veliko o počutju, prehrani, pijači, osebni higieni in spolnih navadah. V zameno aplikacije računajo plodne dneve.

Toda – ker številne aplikacije uporabljajo Facebookov SDK za prikazovanje personaliziranih oglasov, s katerimi se financirajo, dobi te iste podatke tudi Facebook. Nekatere aplikacije podatkov ne delijo s Facebookom (Period Tracker, Period Track Flo, Clue Period Tracker), druge pač (Maya, MIA, My Period Tracker).

Pisec aplikacije Maya je po objavi rezultatov dejal, da so iz aplikacije odstranili Facebookov SDK. Prav tako so dodali, da so vsi zbrani podatki nujno potrebni za učinkovito delovanje aplikacije, s čimer se uporabniki ob sprejemu pogojev uporabe strinjajo, a da Facebooku ne posredujejo nobenih podatkov, iz katerih bi bilo moč osebe identificirati. Tudi Facebook je dejal, da je pošiljanje občutljivih zdravstvenih informacij prepovedano in da to od piscev aplikacij tudi zahtevajo. Obljubili so tudi novo orodje, ki bo uporabnikom onemogočilo deljenje podatkov s Facebookom. Iz česar sledi, da stanje trenutno vendarle ni ravno "čisto". 

PI

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji