Objavljeno: 6.3.2024 06:00 | Teme: avtomobil, Tesla, EU

Evropski avtomobili bodo obdržali gumbe

Evropska organizacija za ocenjevanje varnosti novih avtomobilov Euro NCAP bo v letu 2026 začela brisati točke modelom, ki ne bodo imeli fizičnih kontrol.

Organizacija za varnost avtomobilov Euro NCAP je izrazila zaskrbljenost glede industrijskega trenda nadomeščanja fizičnih kontrol z zasloni na dotik, kar po njihovem mnenju povečuje tveganje za nesreče zaradi motenj voznikove pozornosti. Matthew Avery, direktor za strateški razvoj pri Euro NCAP,  je poudaril, da bodo nova testiranja, predvidena za leto 2026, spodbujala proizvajalce, da za osnovne funkcije uporabijo ločene, fizične kontrole na intuitiven način, s čimer bi omejili čas, ko vozniki ne gledajo na cesto, in s tem spodbujali varnejšo vožnjo.

Euro NCAP ne zahteva, da bi vsaka funkcija imela svoj gumb ali stikalo, vendar želi videti fizične kontrole za smernike, opozorilne luči, brisalce vetrobranskega stekla, hupo in vse funkcije SOS, kot je funkcija eCall Evropske unije. Čeprav Euro NCAP ni vladni regulator in nima moči zahtevati od proizvajalcev avtomobilov, da uporabljajo fizične kontrole za te funkcije, je varnostna ocena s petimi zvezdicami Euro NCAP-a močna prodajna spodbuda, zato bo verjetno pritisk vseeno učinkovit.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji