Objavljeno: 14.7.2018 06:00

Evropa stavi na finančni sektor, zdravstvo in transport

Fenomen tehnoloških statupov je v zadnjih letih močno zaznamoval novo zaupanje v gospodarsko rast in ekonomsko stabilnost. Evropska unija si močno prizadeva, da bi razvoj startupov podprla in pospešila in s tem rešila več problemov hkrati: doseganje višje konkurenčnosti, zaposlovanje, zlasti mladih, ter zadrževanje talentov znotraj meja EU.

Toda v katera področja rabe se zlivajo sredstva investitorjev in kakšni izdelki ali storitve pri tem nastajajo? Nedavna raziskava investicij v startupe je razkrila, da so nekateri sektorji močno v ospredju pred ostalimi. Na prvih treh mestih po vrednosti vložkov najdemo finančno industrijo, zdravstvo in transport. Zanimivo, da so nekatera področja, kot so razvojna orodja, varnost in predvsem vsebine (zabavna industrija) precej bolj v ozadju.

V prvem polletju 2018 je največ vložkov, kar 1,8 milijarde evrov, doletelo finančno industrijo in povezane storitve. Britanska bančna storitev Revolut je tako prejela vložke v višini 216 milijonov evrov. Sledita Atom Bank, specialist za hipoteke, s 167 milijoni evrov in tudi v naših krajih znana mobilna banka N26 z 146 milijoni evrov iz svežih vlaganj.

Na drugem mestu je zdravstvo, kjer so startupi morda še nekoliko manj znani. Oxford Nanopore Technologiess, specialist za analizo DNA je zbral 112 milijonov evrov, BenevolentAI, ki razvoja sisteme umetne inteligence za znanstvene in medicinske namene pa 98 milijonov evrov. Celoten segment zdravstvenih startupov je zbral 1,5 milijarde evrov.

Le malo manj, 1,4 milijarde evrov so zbrala podjetja, ki se tako ali drugače ukvarjajo s transportom. Na prvem mestu je nemška spletna tržnica rabljenih avtomobilov Auto1 Group, ki je zbrala kar 460 milijonov evrov svežega kapitala. Sledita mu dva evropska projekta sodobne različice taksijev, estonski Taxify (150 milijonov evrov) in španski Cabify (70 milijonov evrov). Tu najdemo celo francoskega ponudnika električnih skuterjev CityScoot, ki je pridobil 40 milijonov evrov investicijskega kapitala.

Zanimivo, da se je v zadnjih letih usmeritev vlagateljev precej spremenila – še nedavno so bili med prvimi petimi najbolj financiranimi segmenti področja prehrane, mode in glasbe, ki so jih zdaj drugi segmenti prehiteli. Nobeden od naštetih v letu 2018 ni dosegel niti lestvice prvih desetih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji