Objavljeno: 28.9.2014 01:00

Evropa poučuje Google

Evropska unija se že od leta 2012 prereka z družbo Google kar se tiče ravnanja z osebnimi podatki in glede pravice do zasebnosti uporabnikov spletnih storitev. Po številnih preiskavah, grožnjah s tožbami in poskusi poravnave, so zdaj v EU ubrali drugačno taktiko.

Skupina strokovnjakov imenovanih v delovno skupino z imenom »Article 29 Working Party« je sestavila šest stranski dokument v katerem Googlu prikazujejo smernice in pravila, ki se jih mora držati, kadar želi nuditi storitve državljanom EU.

V njem navajajo med drugim, da mora Google v svojih storitvah na vidnem mestu uporabnikom prikazati seznam vseh namenov, zaradi katerih v storitvi procesirajo osebne podatke. Google mora tudi obvestiti uporabnike če namerava in komu namerava razkriti osebne podatke z možnostjo, da uporabnik to prepove.

Googlu svetujejo, da pripravi posebno nadzorno ploščo za vse Googlove storitve, v katerih bodo lahko uporabniki nedvoumno videli nastavitve glede ravnanja z osebnimi podatki in se pri vsaki odločili, ali Googlu dovolijo uporabo ali ne. Narekujejo tudi, da mora Google kot privzeti način uporabiti nastavitve, ki varujejo zasebnost.

Google bo moral med drugim tudi jasno navesti, koliko časa in na kašen način bo hranil podatke o uporabnikov, s posebnim poudarkom pri osebnih podatkih. Politiko hrambe podatke bo moral Google redno posredovati pristojni Evropski agenciji, pri čemer bodo odločitve morali obrazložiti na pravni in zakonski podlagi.

Žogica je zdaj na Googlovi strani, da odgovori na določila v dokumentu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji