Objavljeno: 18.10.2022 05:00 | Teme: Kvantni računalnik

Evropa bo 2024. izstrelila satelit za kvantno komunikacijo

Evropska vesoljska agencija (ESA) bo leta 2024 izstrelila satelit, s katerim bodo demonstrirali delovanje kvantnega šifriranja in varnih komunikacij. Če bodo preizkusi uspešni, bo to zgolj prvi satelit v večji konstelaciji. Pogodba o izstrelitvi satelita Eagle-1 je bila podpisana konec septembra v Parizu.

Eagle-1 razvija konzorcij več kot 20 evropskih podjetij. Šlo bo za manjši satelit z maso 300 kilogramov, ki bo krožil v nizki orbiti. Satelit bo upravljal SES, ključni del pa bo modul za kvantno varno izmenjavo šifrirnih ključev, ki ga razvija nemško podjetje Tesat Spacecom. Projekt sofinancira shema Horizon Evropa v okviru programa Scylight.

Kvantno varna izmenjava ključev (QKD) je nov način zagotavljanja kriptografske varnosti. Pri tem načinu prenosa podatkov je že zaradi izvedbe nemogoče neopazno prisluškovati. Če kdo prestreže sporočilo, se to spremeni. Prvi satelit za QKD je Kitajska izstrelila že leta 2016, sedaj pa se z zamudo pridružuje še Evropa. Eagle-1 bo služil kot delujoč prototip za Evropsko kvantno komunikacijsko infrastrukturo (EuroQCI).

Optični zemeljski terminal bo v Nemčiji (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt), drugega pa bodo zgradili na Nizozemskem. Poleg italijanskega podjetja Sitael, ki bo zgradil platformo, v projektu sodelujejo še luksemburški SES in avstrijska, belgijska, češka, italijanska in švicarska podjetja.

Satelit bo deloval vsaj do leta 2027.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji