Objavljeno: 8.8.2018 05:00

EU še ni zadovoljna s polnilniki telefonov

Čeprav imajo danes skoraj vsi mobilni telefoni, ki so naprodaj v EU, standardizirane USB-priljučke in ustrezne polnilnike, Evropska komisija še ni povsem zadovoljna. Črna ovca je Apple, ki še vedno vztraja pri svojem priključku in drugačnem kablu, s čimer EU ni zadovoljna.

Dolgoročni cilj EU je popolna ločitev polnilnikov od telefonov, tako da bi vsakega kupili ločeno in po potrebi. Za ta cilj so se odločili zaradi nekoč nevzdržne situacije, ko se polnilniki niso razlikovali le med proizvajalci, temveč včasih celo med modeli, zaradi česar so se kopičili stari in neuporabni polnilniki. Leta 2009 so Apple, Samsung in Nokia podpisali memorandum o enotnem micro-USB, ki se je razvil v de facto standard. Uporabljali so ga vsi razen Appla. Danes je večinoma v uporabi priključek USB-C, Apple seveda še vedno odstopa.

Evropska komisarska za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da Komisija ni zadovoljna s stanjem, ki je za zdaj posledica prostovoljne standardizacije. Zaradi tega bo Komisija začela raziskavo, v kateri bo proučila še ostale možnosti in možne rešitve tega problema. Po domače: Evropska komisija bo razmislila, ali bo v EU uradno zahtevala, da imajo vsi telefoni enoten priključek za polnjenje. Edini, ki bi ga to prizadelo, bi bil Apple. Ta pri svojem priključku vztraja tudi zato, ker je to bogat vir drugih prihodkov od lastne spremljevalne opreme in licenčnin tretjih proizvajalcev.

Reuters

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji