Objavljeno: 20.7.2019 01:00

EU Qualcomm kaznovala s 242 milijoni evrov

Po tem, ko je Qualcomm pred kratkim s poravnavo zaključil dolgoletni, predvsem pa drag spor z družbo Apple, so dobili nov hladen tuš. Evropska komisija jih je spoznala za krive glede obtožb o zlorabah svojega tržnega položaja na področju sistemskih vezij za telefonijo 3G (da, 3G!). Zaradi tega so jim naložili plačilo kazni v višini 242 milijonov evrov.

Obsodba se navezuje na prakso iz obdobja 2009 – 2011, ko je bil Qualcomm še v konkurenčni bitki z družbo Nvidia za prevlado na področju vezij za naraščajoče popularne pametne telefone. Komisija je naposled ugotovila, da je Qualcomm kitajskim družbam ZTE in Huawei svoje izdelke prodajal pod proizvodno ceno, da bi s tem onemogočil konkurenco. Strategija je bila uspešna in Nvidia je leta 2015 objavila, da opušča to področje. Od tedaj je Qualcomm absolutno vodilni ponudnik vezij za pametne telefone.

Qualcomm očitno tovrstno nepošteno prakso ponavlja znova in znova. Tokratna kazen niti približno ni prva. Komisija je isto družbo lani oglobila za 997 milijonov dolarjev zaradi podobne prakse na področju vezij LTE. Pred tem pa so morali tajvanski trgovinski komisiji plačati kazen v višini 774 milijonov dolarjev, spet s podobno vsebino obtožnice. Trenutno se borijo s podobo obtožbo v ZDA, kjer jih je komisija FTC obtožila zatiranja konkurence. Analitiki svarijo, da te kazni niso dovolj, oziroma predstavljajo le postransko škodo, ki daje bistveno več koristi zaradi uničenja konkurence.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji