Objavljeno: 3.4.2014 18:00

EU: čez poldrugo leto konec mobilnega gostovanja

Danes se je zelo približal dan, ko bodo klici v vseh državah EU pri istem operaterju stali enako. Evropski parlament je z 534 glasovi za in 25 proti sprejel reformo telekomunikacijske zakonodaje, ki ukinja mobilno gostovanje in prinaša nevtralnost interneta.

EU sicer že nekaj let vsakega 1. julija zniža najvišjo dovoljeno ceno klicev, sporočil in prenosa podatkov pri gostovanju, a končni cilj je izenačitev cen ne glede na to, kje se uporabnik nahaja. Trenutno so namreč cene gostovanja v EU tudi do 1000 % višje kakor doma, kar po mnenju Evropske komisije krni konkurenčnost evropskega gospodarstva. Raziskave Komisije so pokazale, da 94 odstotkov Evropejcev v tujini telefon uporablja manj in redkeje, ker so cene enostavno previsoke. Podjetja in poslovneži pa te možnosti nimajo, zato jih hromijo visoki stroški.

Od 15. decembra 2015 bodo morale biti cene enake, ne glede na to iz katere in v katero evropsko državo kličemo. Prav tako bo morala biti usklajena cena sporočil in prenosa podatkov.

Poleg te zelo pomembne novosti je Evropski parlament potrdil tudi nevtralnost interneta v EU, ki zagotavlja, da se ves promet obravnava enakovredno, ne glede na vir, ponor in obseg. To je v času storitev, ki ponujajo predvajanje večpredstavnostnih vsebin na daljavo (streaming) postal velik problem, saj te poberejo znaten delež internetnih kapacitet, zato so želeli ponudniki infrastrukture od ponudnikov teh storitev izsiliti dodatna plačila.

Poleg tega spremembe prinašajo še nekaj manjših novosti, kot je boljša zaščita potrošnikov pri sklepanju pogodb, večja odprtost trga itd. Da bodo spremembe začele veljati, jih mora potrditi še Svet ministrov EU, a tu težav ni pričakovati. Še posebej zato, ker so čez dva meseca evropske volitve.

http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20140401STO41552/html/Connecting-the-continent-how-MEPs-could-make-electronic-communication-easier

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 4.4.2014 | 08:21

Super glede roaminga. Kar se pa tiče nevtralnosti interneta, pa obstajajo argumenti, da trenutno besedilo lahko dejansko pokoplje to nevtralnost, saj vsebuje možnost za "specializitane storitve", obenem pa le-teh ne specificira, oz. omeji, dovolj natančno. Posledično je malo ali pa nič omejitev glede tega, katere storitve bi dejansko lahko bile "specializirane".

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji