Oglasno sporočilo
Objavljeno: 28.9.2020 10:20

Energijska učinkovitost v podatkovnih centrih je vedno možna

Naraščajoči stroški energije so dejstvo sodobne družbe. Upravljavci podatkovnih centrov morajo nadzorovati te stroške, tako da povečajo energijsko učinkovitost ne le v podatkovnem centru, temveč v celotni organizaciji.

Po podatkih raziskave Uptime Institute, ki velja za najpomembnejšo referenco na področju podatkovnih centrov, so največje napredke v energijski učinkovitosti podjetja dosegala med leti 2007 in 2013 z implementacijo rešitev, kot so preproste zaprte cone zraka. Posledično je hlajenje največji posamični strošek med stroški energije in prav tam velja iskati prihranke. Optimizacija hlajenja je torej eno prvih področij, ki bi ga morali pod drobnogled vzeti upravitelji podatkovnih centrov, če želijo zmanjšati stroške in povečati učinkovitost.

Merjenje energijske učinkovitosti

Številnim upraviteljem podatkovnih centrov primanjkuje vpogled v izkoriščenost stre- žniških omar, prav tako pa (še) ne uporabljajo orodij za prepoznavanje priložnosti za izbolj- šanje energijske učinkovitosti – pogosto zaradi neupravljanih ali zgolj delno upravljanih sistemov, katerih rezultat je nepopolna energijska slika podatkovnega centra. Le malo starejših podatkovnih centrov premore avtomatizirane sisteme za upravljanje z energijo in IT- -okoljem, spet drugi pa se zanašajo na zastarelo ročno zbiranje podatkov in ustvarjanje dodatne dokumentacije. A na trgu obstajajo namenska orodja za upravljanje infrastrukture podatkovnih centrov (DCIM), ki obvladajo samodejno združevanje zajema in ustvarjanja poročil ter zbiranja energetskih in okoljskih podatkov, na podlagi katerih je mogoče sprejemati kakovostne odločitve glede nadaljnje optimizacije.

Skupaj z orodji DCIM se je začela po letu 2006 uveljavljati tudi metrika PUE (ang. Power Usage Effectiveness), ki je indikator energijske učinkovitosti. Idealna ocena PUE je 1, vendar jo je nemogoče doseči. Povprečna vrednost PUE v podatkovnih centrih se je, kot kaže raziskava Uptime Institute iz začetka leta 2020, malenkostno znižala na 1,59, leta 2019 je zna- šala 1,67. PUE je pogosto zelo odvisna od vrste in velikosti objekta. Večina podatkovnih centrov porabi prav toliko ali še več energije za »neračunalniške« zadeve, posebej hlajenje in zagotavljanje napajanja strežnikov, kar se odraža v višji vrednosti PUE. Visoka številka PUE pomeni, da podatkovni center ni optimalno učinkovit in da obstajajo možnosti za izboljšanje. Kako ga doseči?

»PUE je analogija porabi goriva v vozilu. Ocena energijske učinkovitosti 8l/100 km vam nekaj pove, a vendar ste vi tisti, ki morate skrbeti, da bodo pnevmatike ustrezno napolnjene in morebiti spremeniti nekatere vozne navade, če želite zmanjšati porabo. Ko gre za energijsko učinkovitost podatkovnih centrov, morate optimizirati vse sisteme in procese, da zmanjšate vrednost PUE,« pojasnjuje Peter Süssinger, poslovni direktor v podjetju EGAL, d.o.o.

Boljši vpogled v delovanje podatkovnega centra

Upravitelji podatkovnih centrov začnejo uporabljati orodja DCIM z namenom, da bi učinkoviteje avtomatizirali zajem, obdelavo in dokumentiranje podatkov ter tako pridobili boljši vpogled v delovanje podatkovnih centrov. Skupaj s celovitim nadzorom okolja podatkovnega centra bo učinkovita rešitev DCIM zagotovila natančne in uporabne informacije za optimizacijo energijske učinkovitosti fizič- ne infrastrukture.

Upravitelji podatkovnih centrov lahko z orodjem za upravljanje z energijo dobijo boljši vpogled v porabo energije skozi čas v podatkovnem središču, pa tudi v drugih delih stavbe ali celo širšem okolju, ki vklju- čuje več nepremičnin. To jim v nadaljevanju omogoča proaktiven pristop do optimizacije porabe energije. Orodje DCIM namreč nudi najnovejše in zgodovinske poglede na energijsko učinkovitost. To pomaga pri prepoznavanju trendov porabe energije in sprejemanje bolj proaktivnih ukrepov pri upravljanju z energijo.

Metodologija Panduit 6 Zone posamezen objekt ali več objektov, v katerih domuje podatkovni center loči, na več različnih obmo- čij in analizira delovanje njihovih sistemov. S tem, ko je vsako območje opremljeno z rešitvami SmartZone za spremljanje, zajemanje in obdelavo podatkov o delovanju v realnem času, lahko skrbniki IT pridobijo celovit vpogled v okolje, vključno s porabo energije, povezljivostjo, obremenitvami itd. V nadaljevanju pa preverijo, kje so možni drugačni scenariji delovanja, ki lahko podjetjem prihranijo veliko denarja.

»Bremena je namreč moč enostavno seliti med virtualnimi strežniki in tako doseči viš- jo učinkovitost strežnikov in omar, strežnike, ki so manj obremenjeni pa tako ugasniti in prihraniti pri stroških energije za njihovo delovanje in hlajenje. Metodologija 6 Zone skrbnikom IT omogoča, da se optimizacije lotijo korak za korakom in dosežejo odlične rezultate,« dodaja Süssinger.

Ključ je v inteligentnem upravljanju

Vključevanje inteligence v podatkovne centre, tako v omrežje kot računalniške rešitve, ključno vpliva na nadzor in upravljanje. Panduitove rešitve SmartZone predstavljajo moč- no orodje za celovito upravljanje – od dostopa, varnosti, omrežne povezljivosti, računalni- ških sistemov v IT-okolju, do dobave energije in sistemov hlajenja. Posledično Panduitove rešitve DCIM zagotavljajo dolgoročno najnižje skupne stroške na področju podatkovnih centrov in zgledne vrednosti PUE.

http://www.egal-eu.com/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji