Objavljeno: 5.4.2022 05:00 | Teme: twitter

Elon Musk postal največji lastnik podjetja Twitter

Elon Musk je nepričakovano razkril, da je kupil za 2,9 milijarde dolarjev delnic podjetja Twitter, s čimer je postal 9,2-odstotni lastnik podjetja. S tem je takoj postal največji posamezni lastnik, saj ima v lasti celo več delnic od sklada Vanguard ali ustanovitelja Jacka Dorseyja. Takoj po objavi je delnica podjetja pridobila četrtino vrednosti.

Kot je zapisal v poročilu za agencijo SEC, je Musk delnice kupil 14. marca. S tem ni le veliko zaslužil – do danes okrog milijarde evrov – temveč je dobil možnost, da v prihodnosti vpliva na poslovanje podjetja. Musk je pred tednom dni v anketi na Twitterju javno spraševal, ali po mnenju uporabnikov podjetje zagotavlja svobodo govora. Te obveznosti v zakonodaji sicer ni, saj prvi amandma k ameriški ustavi pravi, da država ne sme omejevati svobode izražanja ali preganjati posameznikov zaradi njenega udejanjanja. Kaj počne zasebno podjetje na svoji platformi, je seveda prepuščeno presoji tega podjetja.

Ali je Musk primeren lastnik Twitterja, je težko vprašanje. V preteklosti se je že zapletal v spore zaradi objavljanja internih informacij na Twitterju, zaradi česar ga je kaznoval tudi SEC. Sam sebe označuje kot absolutista za svobodo govora. Ali in kako bo Musk vplival na Twitter, je vprašanje. Možnosti bo imel, saj Twitter nima prednostnih delnic, ki bi ustanoviteljem zagotavljale kontrolni delež pri odločanju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji