Oglasno sporočilo
Objavljeno: 23.9.2019

dotBusiness - evidenca praznjenja komunalnih odpadkov

V podjetju Medic smo v platformo dotBusiness in pripadajočo pametno aplikacijo vložili vse svoje znanje in izkušnje. S pomočjo oblačne tehnologije omogoča povezovanje, spremljanje in upravljanje aktivnosti na terenu in s pridobljenimi informacijami omogoča pridobivanje zanesljivih podatkov, ki bodo zagotovila optimalnost in učinkovitost službe za ravnanje z odpadki.

Ko se je Slovenija pripravljala za vstop v Evropsko unijo, je bila ključna tudi zakonska ureditev ravnanja z odpadki, zato je bil sprejet Operativni program strateške usmeritve za ravnanje z odpadki (SURO). Ta je predvidel sprejem cele vrste predpisov in ko je Slovenija podpisala Evropski sporazum, je bil pripravljen teren za sprejetje Uredbe o ravnanju s komunalnimi odpadki, ki je urejala odlaganje in predelavo komunalnih odpadkov.

Kljub temu je bilo stanje na področju varstva okolja še kar nekaj let anarhično. Država je bila v vlogi povezovalke in koordinatorke, ker so se občine same težko dogovorile za sodelovanje in so pričakovale pravno, organizacijsko in finančno pomoč države. Največji problem pa je bil NIMBY (not in my back yard) - nasprotovanje javnosti pri umeščanju naprav za ravnanje z odpadki. Tako je sistem za ravnanje z odpadki padel na sam izvor, torej na gospodinjstva. Za potrebe ločenega zbiranja odpadkov so se zgradili eko otoki in zbirni centri, kasneje pa so se pojavila še odjemna mesta gospodinjstev in dodatne posode za odjem embalaže in bio odpadkov.

Izziv za komunalna podjetja

Le redka komunalna podjetja so bila oz. so še vedno usposobljena za načrtovanje in izvajanje ukrepov ravnanja z odpadki. Težava je največkrat v izvajanju evidenc praznjenja posod, prenapolnjenost ekoloških otokov, povečanju stroškov odvoza in posledično nezadovoljstvo uporabnikov.

Komunalno podjetje cene odvoza odpadkov ne more oblikovati glede na stroške in pričakovano donosnost, ampak se le ta oblikuje glede na metodologijo o oblikovanju cen javnih gospodarskih služb. Vsako povišanje cene ter s tem pokrivanje dodatnih stroškov, je treba uskladiti glede na predpis, izvedbo pa mora nato potrditi še občinski svet. Zato morajo komunalna podjetja optimizirati odvoze odpadkov in frekvenco pobiranja prilagajati tudi glede na stroške.

Rešitev je v IT

Pri podjetju Medic smo razvili platformo in spletno aplikacijo dotBusiness, ki omogoča učinkovito rešitev na področju evidentiranja odjemnih mest, tako gospodinjstev kot eko otokov. Podjetjem ponuja optimizacijo delovnih procesov, povečanje delovne storilnosti, zmanjšanje stroškov, zmanjšanje pritožb uporabnikov in časa za njihovo obravnavo ter uporabnikom omogoča vpogled v izvajanje storitev.

V novem sistemu so vse posode za odpadke opremljene z unikatno kodo QR, ki določa šifro v sistemu dotBusiness. Ta omogoča nadzor nad lokacijo, frekvenco praznjenja in kontrolnih opravil, kot so čiščenja in popravila poškodb posod. Uporaba je enostavna - komunalni delavec s telefonom, tablico ali ročnim bralnikom prebere kodo QR in s tem zabeleži aktivnosti na odjemnem mestu ter po potrebi zabeleži opombo ali doda sliko in s tem dokumentira morebitno nepravilno odlaganje odpadkov. Podobno se izvaja tudi evidenca ekoloških otokov in beleženje praznjenj posod in hkrati izvaja popis polnosti posod.

Sistem omogoča natančno sledljivost dogajanja in pri tem pomaga tudi samim uporabnikom. Ti morebitno neplačilo položnic običajno argumentirajo s tem, da jim komunalni delavci smeti »tako ali tako niso pobrali«, svoje nezadovoljstvo pa neupravičeno zlivajo na delavce, kličejo v podjetje ali pa kar neposredno župana. Z implementacijo sistema dotBusiness lahko kode QR na posodah prebirajo tudi uporabniki in na ta način opravljeno delo primerjajo z izpiskom del na položnici.

Nadzornik procesa prek spletnega portala spremlja aktivnosti in po potrebi nanje tudi vpliva. Aplikacija seveda vsebuje analitična orodja za uporabne vpoglede v zbrane podatke, z različnimi tabelaričnimi pregledi (Excel) ali pregledi v obliki PDF pa omogoča vpogled v poročila evidenc.

Omogočeno je tudi povezovanje z obstoječim poslovnim sistemom ali spletnimi rešitvami, saj sistem dotBusiness vsebuje povezovalni vmesnik API.

www.dotbusiness.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji