Objavljeno: 11.4.2019 11:00

Dostava z roboti postaja resničnost

Trgovci vse bolj stremijo, da bi v velikih mestih (pa tudi drugod) dostave izdelkov končnim kupcem opravili kar s pomočjo robotiziranih vozil. V zadnjih letih je bilo veliko pilotskih projektov, toda kot kaže zdaj ponekod ti prehajajo uspešno v vsakdanjo rabo.

Podjetje Wing, ki je v lasti družbe Alphabet (krovno podjetje velikana Google) je tako v Avstraliji dobilo dovoljenje oblasti za dostavo sveže hrane in zdravil v prestolnici Canberra s pomočjo letalnikov (dronov). Za začetek bodo oskrbovali okoli 100 hiš, kasneje pa nameravajo storitev širiti na druge soseske in mesta.

Dovoljenje so dobili na osnovi pilotskih poizkusov, ki so potekali vse od leta 2014. Agencija je ob tem podala nekaj pripomb na račun glasnosti letalnikov, tako da bo Wing moral poskrbeti za tišje delovanje. Prav tako letalniki ne bodo smeli leteti prek množic in cest, dostavljali pa bodo lahko samo na označena mesta na vrtovih pred hišami. Večjih varnostnih incidentov doslej ni bilo. Agencija je ocenila, da letalniki s ponujenimi varnostnimi mehanizmi in nadzornim sistemom ne predstavljajo nevarnost za prebivalstvo.

V ZDA in v Veliki Britaniji pa poteka uspešen pilotski projekt robotskih dostavnikov družbe Straship Technologies, ki je glede na obseg dostav prerasel že v redna uporabo. S pomočjo malih šestkolesnikov, ki se previdno vozijo po pločnikih v izbranih mestih, so doslej opravili že več kot 50.000 dostav z zelo veliko natančnostjo in velikim zadovoljstvom kupcem. Robotski dostavniki so pri tem opravili pot v dolžini čez 320.000 kilometrov.

Kljub temu je treba poudariti, da so te številke le neznatni delček dostavnih nalog in poti, ki jih opravljajo logistična podjetja vsak dan. FedEx denimo vsak dan dostavi okoli 15 milijonov pošiljk. Ameriška veriga Domino Pizza pa razpošlje na dan 2 milijona pošiljk s svežo hrano.

InjxuXm5CJg

P_zRwq9c8LY

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji