Objavljeno: 26.11.2019 15:00

Digitalna pomočnica Alexa prihaja v cenejše naprave

Amazon je najavil, da bodo v prihodnje partnerskim proizvajalcem strojne opreme omogočili vgradnjo digitalne pomočnice Alexa, ki bo zahtevala bistveno manj sistemskih sredstev v lokalni napravi kot doslej, saj so večino procesiranja premestili v oblačno storitev AWS.

Resnici na ljubo je Amazon storitve v oblaku imenovane Alexa Voice Services (AVS) že doslej na veliko uporabljal v svojih pametnih zvočnikih Echo, pa tudi v kar zajetnem številu izdelkov, ki jih ponujajo Amazonovi partnerji. Toda dosedanji izdelki so za delovanje potrebovali primerno strojno opremo v lokalni napravi, kjer so opravljali tudi del pred-procesiranja in obdelavo posnetkov preden so se podatki posredovali v razpoznavo v oblak.

S tehnične plati je to pomenilo, da je AVS doslej za delovanje potreboval vsaj 100 MB RAM in procesor ARM razreda Cortex A. V novi različici je za delovanje AVS dovolj 1 MB RAM in mikrokrmilnik razreda ARM Cortex M. S tem so stroške strojne opreme zmanjšali vsaj za 50%. To seveda tudi pomeni, da večino razpoznave, prenosa in dekodiranja podatkov opravijo storitve v oblaku.

Poznavalci trdijo, da s tem korakom postaja povsem ekonomično Alexo vgraditi tudi v tako preproste hišne naprave, kot so pametne žarnice, pametna stikala in drugi pripomočki, ki jih danes še ne povezujemo neposredno z računalniškimi izdelki.

Hkrati s preprostejšimi in cenejšimi napravami, ki vsebujejo pomočnico Alexa, so pri Amazonu poskrbeli tudi za preprostejšo izdelavo aplikacij, ki jih lahko Alexa upravlja. Med drugim je mogoče storitve AVS uporabiti v kontejnerjih Docker, kar omogoča hitro vzpostavitev inovativnih storitev, ki kot uporabniški vmesnik uporabljajo naravno interakcijo z govorom. Več kot očitno postaja, da želi Amazon igrati dominantno vlogo na področju naprav, ki jih krmilimo z govorom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji