Objavljeno: 13.5.2019 10:00

Deutsche Telekom in Ericsson z mikrovalovno povezavo 100 Gb/s

Nemškemu Telekomu in podjetju Ericsson je uspelo vzpostaviti brezžično povezavo s hitrostjo, ki se lahko primerja z optiko.

Preizkus so izvedli v centru Deutsche Telekoma v Atenah. S pomočjo Ericssonove mikrovalovne rešitve Mini-Link 6352 so na razdalji poldrugega kilometra vzpostavili povezavo na 2,5 GHz kanalu v 70-80 GHz frekvenčnem območju ter prenašali podatke, ki so konstantno potovali s hitrostjo 100 Gb/s. Najhitrejša izmerjena hitrost je dosegla celo 140 Gb/s. Rezultati nakazujejo, da je tehnologija zrela za uporabo v prihajajočih omrežjih 5G. Mikrovalovni prenosi s tako hitrostjo so kot nalašč za zamenjavo optike v primerih, ko optični kabel ne pride v poštev.

Pri Ericsonnu so skupaj z Intelom že na sejmu MWC pokazali rešitev delitve frekvenčnega pasu med omrežji 4G in 5G. Programska oprema z naprednim algoritmom podpira tako obe mobilni omrežji kot starejše strojne rešitve do letnika 2015. Podjetji imata v načrtu tudi razvoj upravljavske platforme za omrežja 5G, s katero nameravata resno konkurirati na hitro rastočem trgu.

ZDNet

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji