Objavljeno: 12.2.1999

Delovne postaje Silicon Graphics 320 in 540 z Windows NT

Silicon Graphics je po dolgih mesecih ugibanj predstavil novo družino delovnih postaj, ki prvič v zgodovini podjetja uporablja procesorje Intel in operacijski sistem Windows NT. V njej sta trenutno dva modela, 320 in 540, predstavlja pa dopolnilo in ne zamenjavo za dosedanje delovne postaje s procesorji MIPS in operacijskim sistemom IRIX. Skladno s slovesom vodilnega ponudnika grafičnih delovnih postaj pa se pri podjetju niso zadovoljili zgolj s posnemanjem drugih proizvajalcev PC-jev, temveč so v nove izdelke vgradili številne pomembne novosti, ki jih bodo ločile od tekmecev. Najpomembnejše so novi grafični podsistem, arhitektura z imenom Integated Visual Computing (IVC) ter njeno jedro, grafični procesor Cobalt. IVC odpravlja ozko grlo med računalnikom in grafičnim podsistemom, saj podatke med sistemskim pomnilnikom in grafičnim procesorjem prenaša s 3,2 GB/s, povezava z drugimi podsistemi V/I pa deluje s 1,6 GB/s. IVC je 6-krat hitrejši od vmesnika AGP in 12-krat od vmesnika PCI, med drugim pa s so tem odpravili potrebo za namenskim grafičnim pomnilnikom, grafični procesor pa s tem podpira do 900 MB sistemskega pomnilnika za grafične potrebe. Nove delovne postaje podpirajo grafične ločljivosti z 32-bitno globino barv do ločljivosti 1920 x 1200 pik, obenem pa tudi ločljivost 1600 x 1024, ki jo nudi Silicon Graphicsov predhodno predstavljeni 17-palčni digitalni monitor LCD SW-1600. Z vsem skupaj model 320 dosega rekordno hitrost pri delu z grafiko 2D in 3D. Pri preizkusu Viewperf CDRS dosega indeks 200, Winstone 99 Hi-End prikaže vrednost 29, Winbench 99 Hi-End pa 310. Arhitektura IVC vsebuje tudi dve 64-bitni vodili PCI, tako da lahko ločijo promet med hitrimi pomnilniškimi napravami od drugih, počasnejših enot. Novi vmesnik je tudi dovolj zmogljiv, da zagotavlja dovolj veliko prepustnost za obdelavo dveh vzporednih video tokov brez kompresije podatkov. Delovne postaje so opremljene z vhodom in izhodom video (PAL in NTSC), poleg tega pa tudi z dvema digitalnima vmesnikoma IEEE-1394, ki omogočata priključitev na digitalne video naprave. Kot dodatek je na voljo tudi video podsistem za priključitev profesionalnih digitalnih video naprav. V računalnike so vgrajeni še zvočna kartica, 100 MB/s omrežna kartica in vmesniki USB. Silicon Graphicsovi računalniki so bili od vedno znani tudi po svoji oblikovni podobi in nove delovne postaje niso izjema. Ohišje je zelo ovalen stolp modre barve, ki ustreza najnovejši Intelovi specifikaciji za ohišje delovnih postaj WTX. Poleg računalnika SGI ponuja tipkovnico z vmesnikom USB, na katero priključimo miško, v ta namen pa so tudi napisali poseben gonilnik, ki omogoča uporabo v okolju Windows NT (za druge naprave USB bo treba počakati na Windows 2000).

Manjši model 320 je opremljen z enim ali dvema procesorjema Pentium II (hitrosti 350, 400 ali 450 MHz), podpira do 1 GB RAM s podporo za samodejno odpravljanje napak, vsebuje tri razširitvena mesta PCI, v (ameriško) ceno 3400 dolarjev pa sta vključena tudi enota CD-ROM in do 14 GB disk z vmesnikom EIDE.

Večji model 540 podpira od enega do štirih 450 MHz procesorjev Pentium II v različicah s 512 KB, 1 MB ali 2 MB predpomnilnikom. 540 ima tudi podporo za večji pomnilnik (do 2 GB), šest razširitvenih mest PCI in že v osnovni različici 9,1 GB disk z vmesnikom Ultra2SCSI. Cena te družine delovnih postaj se prične pri 6000 dolarjih. Z uvedbo nove družine delovnih postaj Silicon Graphics uvaja tudi precej spremenjeno prodajno strategijo, ki vključuje tudi možnost nakupa računalnika prek interneta. Pripravili so tudi zbirko namenskih programov, ki zagotavlja učinkovito povezljivost med novimi delovnimi postajami in dosedanjimi s sistemom Unix. Med drugim je hčerinsko podjetje Alias/Wavefront že prikazalo NT različice priljubljenih oblikovalskih programov Studio in DesignStudio.

http://www.sgi.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji