Objavljeno: 6.6.2018 14:00

Computex 2018 – razkazovanje mišic namiznih procesorjev

Vsakoletna razstava Computex, ki jo prirejajo na Tajvanu, je zdaj že nekako tradicionalno posvečena računalniški železnini, ključni proizvajalci procesorjev tam tudi najavljajo nove generacije izdelkov.

Intel je tako na Computexu uradno proslavil 50-letnico delovanja s posebno izdajo Core i7 8086K, ki v imenu nosi oznako prvotnega procesorja za platformo PC. Ta procesor je prvi, ki uradno presega delovni takt 5 GHz, kar je bilo doslej mogoče doseči zgolj z navijanjem. Ko smo že pri tem, novi procesor bo »odklenjen«, torej ga bo mogoče še naprej navijati. Intel je ob tem obljubil, da bodo na njihovi spletni strani v obeležje okrogle obletnice tudi žrebali med obiskovalci in jim podarili, kakopak, natanko 8.086 procesorjev.

Toda novi rekorder pri delovnem taktu ni bil najzmogljivejša novost, ki jo je pripravil Intel. V pozdravnem govoru ob otvoritvi sejma so demonstrirali procesor, najbrž bi ga lahko umestili v družino Core i9 - novinec ima kar 28 jeder! Dosedanji najzmogljivejši Intelov Core i9 ima »zgolj« 18 jeder. Seveda so potolkli vse hitrostne rekorde in celo zmogljivost računalnikov, ki so opremljeni z več procesorji. Obljubljajo, da bo prototip prerasel v končni izdelek nekako proti koncu letošnjega leta.

Toda hitrostni prestol je ostal pri Intelu zgolj nekaj ur. AMD je v svoji predstavitvi na sejmu namreč najavil procesor z delovnim imenom Threadripper, ki bo imel kar 32 jeder in 64 procesnih niti. Arhitekturno ima veliko skupnega z najnovejšo garancijo procesorjev Ryzen, denimo višji takt delovanja od predhodnikov. Narejen bo v 12-nm arhitekturi Zen+, uradno naj bi ga predstavili v tretjem četrtletju.

Medtem, ko Intel in AMD napenjata mišice, s tem pa nagovarjata zgolj peščico navdušencev, pa ARM v ozadju skuša osvojiti svet s procesorjem, ki je eksplicitno mišljen za rabo v prenosnih in namiznih računalnikih z okoljem Microsoft Windows. Kot vemo, Microsoft zdaj že nekaj časa Windows 10 podpira tudi na platformi ARM, pač z uporabo posebnega tipa virtualizacije.

Nova ARM-ova ponudba nosi oznako Snapdragon 850 in je bližnji sorodnik procesorja Snapdragon 845, ki ga lahko srečamo v najzmogljivejših pametnih telefonih. Pravzaprav gre za skoraj identični izdelek, le da je model 850 zapakiran v večje ohišje, s tem pa je termično manj problematičen, kot različice za telefone. ARM je zato uspel procesorju dvigniti takt in sicer na 2,96 GHz, kar omogoča, da celota ponuja okoli 30% večjo zmogljivost, kot doslej. Po besedah očividcev prikaza prvih prototipov, Windows na takem ARM delujejo povsem tekoče, tudi pri zahtevnih programih, kot je Photoshop in igrah. Prvi bo prenosnik oziroma hibrid na taki arhitekturi predstavil Samsung, brez dvoma pa bodo kmalu sledili zvesti Microsofotovi partnerji, kot so Lenovo, HP, Dell in Asus.

Na domačem sejmu je žarel predvsem Asus, ki je predstavil niz novosti na področjih, kjer hoče biti prvi ali pa vsaj višje, kot doslej. Med te sodi pametna ura VivoWatch BP, ki ima vgrajena nič manj kot merilnik pritiska in elektrokardiogram. Nihče še ni šel tako daleč pri zbiranju biometričnih podatkov. VivoBook je novi ultra tanek prenosnik, ki je izredno trpežen, celo po vojaških standardih. ZenBook Pro pa se skuša predstaviti kot konkurent MacBookom. Posebnost? Namesto sledilne plošče so vgradili kar dodaten zaslon občutljiv na dotik. Project Precog nazadnje razkriva prototip prenosnika, ki je v bistvu sestavljen iz dveh zaslonov, podobno kot Lenovo Yoga Book, le da Asus s prototipom išče nove načine rabe, med drugim tudi v povezavi z uporabo umetne inteligence in predvidevanjem, kaj uporabnik želi narediti. Menda bo iz tega nastal komercialni izdelek, nekje v letu 2019.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji