Objavljeno: 5.8.2019 10:00

Cloudflare prekinja pogodbo s spletno stranjo 8Chan

Ta konec tedna sta se v ZDA zgodila dva strelska napada, v obeh skupaj je življenje izgubilo 29 ljudi. Pri prvem, večjem napadu, kjer je napadalec ubil 20 in ranil 26 ljudi, so že znane nekatere podrobnosti - napadalec je dvajset minut pred pričetkom "pohoda" na spletni strani 8Chan objavil rasistični manifest zoper »priseljensko invazijo zvezne države Texas«. Zato so pri podjetju Cloudflare že napovedali prekinitev pogodbe z omenjeno spletno stranjo.

8Chan je forum, zasnovan po zgledu strani 4Chan, kjer je dovoljeno praktično vse – od sovražnega govora do objave raznovrstnih nasilnih in drugih posnetkov. Napadalec je tam objavil 4 strani dolgi tekst o tem, kako je v ZDA vse več imigrantov iz držav srednje in južne Amerike, pri tem naj bi ga podpihovali tudi uporabniki omenjene strani. Ne gre za prvi tak incident, saj je bilo na 8Chanu že nekaj takih objav, med drugim tudi pred terorističnim napadom na mošejo v novozelandskem mestu Christchurch.

Cloudflare sicer ponuja varnostne storitve, namenjene spletnim stranem, znani so predvsem pri ponujanju varoval zoper napade DDoS (Distributed Denial of Service). Soustanovitelj in trenutni glavni izvršni direktor Cloudflarea, Matthew Prince, je na blogu objavil prekinitev pogodbe z 8Chan, saj da se je spletna stran že večkrat izkazala kot »greznica sovraštva«. Pravi, da stran sicer ne deluje nezakonito, a da so z zavestnim dopuščanjem sovražnega govora ustvarili okolje, v katerem se podpihuje in razvija sovraštvo.

Prince sicer verjame, da bo 8Chan hitro našel alternativnega ponudnika, enako, kot ga je pred nekaj let našla spletna stran Daily Stormer (rasistična stran iz ZDA). Pravi, da so s tem sicer rešili lastne težave, ne pa tudi širše težave spleta pri iskanju rešitve za širjenje sovraštva.

Velja tudi omeniti, da se je v luči dogodkov oglasil tudi Fredrick Brennan, ustanovitelj strani 8Chan, in komentiral, da bi bilo treba spletišče zapreti. Sam se je od spletišča poslovil marca po omenjenem napadu v Novi Zelandiji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji